Siejemy na zdrowie
Kiełki są bogatym źródłem witamin i minerałów. Stanowią także dekorację wielu potraw, także wielkanocnych.
Znowu te golonki, ale tym razem z sałatą
Ostatnio podawaliśmy dwa przepisy na golonki, przyrządzane w zielnogórskim hotelu Polan. Dziś jeszcze dwa.
Golonkowe dni
Tylko osobom nie znającym się na rzeczy golonka skojarzyć się może z czymś wielkim i tłustym.
Szpinakowy smakołyk
Maciej Zawidzki, dyrektor domu kultury w Skwierzynie, lubi okazjonalnie poszaleć w kuchni. Jego specjalnością jest makaron ze szpinakiem.
Weekend na słodko
Można kupić lub zrobić samemu. Kiedyś zawsze ciasto upieczone w domu było smaczniejsze. Dziś oferta gotowych wypieków jest smaczna.
Dyrektor w kuchni
Ramona Obrzezgiewicz, dyrektorka LO w Skwierzynie, nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie. Dlatego zna przepisy na szybkie gorące dania dla najbliższych.
Kawa z przyprawami
Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez małej czarnej, a zwykłe dodatki jak cukier czy mleko cię znudziły, pozwól sobie na odrobinę ekstrawagancji.
Smakołyk na szybko
Specjalnością bibliotekarki Olgi Dziobko z Bledzewa są sałatki, także takie, które można zrobić w ekspresowym tempie, gdy zjawią się niespodziewani goście.
Na imieniny męża
Maria Materna, szkolny pedagog ze Skwierzyny, uwielbia gotować dla bliskich. Jedną z jej specjalności jest golonka po bawarsku z pieczonymi ziemniakami.
Sztuka degustacji
Koniak od wieków uważany jest za arystokratę wśród alkoholi. Aby docenić głębię jego smaku i aromatu, należy pamiętać o kilku zasadach.
Czekoladowa magia na talerzu i na skórze
Co druga Europejka woli czekoladę od seksu. Dla tej słodyczy głowę straciło już wielu, z Mozartem na czele. Moda na czekoladę trwa od wieków.
Ale dbamy też o resztę
Rozmowa z KRYSTYNĄ KISIELEWICZ, przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich w Gliśnie koło Lubniewic
Pyszne zimne bąbelki
Toasty z szampana wznosimy podczas ważnych okazji. Trunek ma tyle rodzajów, że dopasujemy go do każdej potrawy.
Z miłości do jedzenia
Piekarnia Władysława Gizy znana jest w z przepysznego chleba staropolskiego. Jednego z czterech naszych produktów tradycyjnych.
Mała czarna inaczej
W karnawale odkryj inne oblicze popularnej kawy.
Tradycja w garnku
Mirosława i Jerzy Stachurscy prowadzą gospodarstwo agroturystyczne. Ich specjalnością, oprócz domowej atmosfery, którą tworzą, jest też dobra kuchnia.
Jemy placki z obrusa i dużo gadamy
Dzieci Krystyny Bondarowicz uwielbiają danie z kuchni kresowej. Gdy w domu są bliny, przy stole zasiada cała rodzina, a smażone placki zajada prosto z obrusa.
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano tydzień temu w kategorii Rolnictwo
Dodano 3 tygodnie temu w kategorii Artykuły fryzjerskie i kosmetyczne
Dodano 4 tygodnie temu w kategorii Ubezpieczenia
Dodano miesiąc temu w kategorii Podłogi