MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kawa z przyprawami

(ib)
W pochmurny lub mało przyjemny dzień dobrze zrobi ci filiżanka mocnej aromatycznej kawy z przyprawami
W pochmurny lub mało przyjemny dzień dobrze zrobi ci filiżanka mocnej aromatycznej kawy z przyprawami
Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez małej czarnej, a zwykłe dodatki jak cukier czy mleko cię znudziły, pozwól sobie na odrobinę ekstrawagancji.

Kardamon. Aromatyczny i dość ostry w smaku. Wsyp do filiżanki czubatą łyżeczkę mielonej kawy, dodaj odrobinę sproszkowanej przyprawy (na czubku łyżeczki) i dobrze wymieszaj. Zalej wrzącą wodą. Ilość dodawanego do kawy kardamonu zależy od indywidualnych upodobań.

Wanilia. Najszlachetniej pachnie sam miąższ wydobyty ze strączka - laskę należy rozciąć wzdłuż i wydobyć jej zawartość. Do rondelka wlej wodę, dodaj torebkę cukru waniliowego i zagotuj. Dodaj dwie łyżeczki mielonej kawy. Gdy kawa się spieni, zamieszaj tak, aby nie wykipiała. Zdejmij z ognia i wlej do filiżanki. Pij małymi łyczkami delektując się smakiem i zapachem.

Cynamon. Dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej wsyp do filiżanki i zalej gorącą wodą do 2/3 wysokości naczynia. Następnie, w małym rondelku zagotuj odrobinę mleka i zdejmij z gazu zanim zacznie kipieć. Spienione mleko dodaj do kawy, a na wierzchu posyp kawę 1/4 łyżeczki cynamonu oraz odrobiną kakao w granulkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska