MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Smakołyk na szybko

(big)
Olga Dziobko cały dzień spędza w bibliotece. Gdy wieczorem zaskoczą ją goście, zawsze wie, co im zaserwować.
Olga Dziobko cały dzień spędza w bibliotece. Gdy wieczorem zaskoczą ją goście, zawsze wie, co im zaserwować. fot. Beata Igielska
Specjalnością bibliotekarki Olgi Dziobko z Bledzewa są sałatki, także takie, które można zrobić w ekspresowym tempie, gdy zjawią się niespodziewani goście.

Pani Olga działa w kole gospodyń wiejskich, które słynie w okolicy ze smacznej kuchni. - Prawdziwa gospodyni musi umieć nie tylko uraczyć gości wykwintnymi daniami, ale i szybko skręconą przekąską. Zwłaszcza, jeśli goście zjawiają się nagle lub ma się na przygotowania niewiele czasu - mówi pani Olga. Produkty do warzywnej sałatki wielowarstwowej można kupić w każdym sklepie spożywczym. Warto mieć je także pod ręką w swojej kuchni, gdy najdzie nas ochota na smaczną, zdrową i kolorową kolację. - Gdy zabraknie któregoś ze składników, zastępuję go innym, bo sałatki można przecież komponować w różny sposób - mówi pani Olga.

WARZYWNA SAŁATKA WIELOWARSTWOWA

Składniki: 5 ugotowanych jajek, 3 duże ogórki, 3 pomidory, 3 czerwone sparzone papryki, puszka kukurydzy, obgotowany nieduży kalafior, słoik majonezu, mała kwaśna śmietana, 3 ząbki czosnku, sól

Przygotowanie: Pokrojone w kostkę jajka układamy na dnie szklanego półmiska. Pomidory i ogórki kroimy w kostkę, solimy i odsączamy. Dopiero potem układamy je jako kolejną warstwę. Następnie dodajemy warstwami: pokrojoną paprykę, kukurydzę i różyczki kalafiora. Wierzch polewamy sosem z majonezu, śmietany i wyciśniętego czosnku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska