MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tradycja w garnku

(tami)
Mirosława i Jerzy Stachurscy prowadzą gospodarstwo agroturystyczne. Ich specjalnością, oprócz domowej atmosfery, którą tworzą, jest też dobra kuchnia.

W ich domu w Bobrowicach na gotowaniu znają się wszyscy. Roznoszą się po nim zapachy tradycyjnej, staropolskiej kuchni. Pani Mirosława robi świetne nalewki, a także przetwory z darów natury, w tym oczywiście z lasu. Mistrzem od dziczyzny jest jednak pan Jerzy. Jego dzik po święciańsku zdobył wyróżnienie w konkursie na produkt regionalny. Tajemnicą tej potrawy jest stara receptura przekazywana sobie z pokolenia na pokolenie.

Naszym Czytelnikom rodzina Stachurskich proponuje przepis szwagierki Grażyny.

ZUPA CHLEBOWA

Cztery kromki czerstwego, ciemnego chleba pokroić i podsmarzyć na patelni. Dwie średniej wielkości cebule, pokroić i też podsmarzyć.

Do gotującego się rosołku z warzywami i goździkami dodajemy chleb i cebulę i gotujemy ok. 20 min. Następnie wszystko trzeba przecedzić lub zmiksować. Dodać przyprawy: sól, pieprz, paprykę ostrą, chilli, gałkę muszkatałową, imbir, drobny kminek, rozkruszony piernik (bez czekolady) lub przyprawę piernikową, cukier i według potrzeby kwasek cytrynowy. Na końcu dodajemy słodką śmietanę i grzanki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska