MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Golonkowe dni

(zka)
Tylko osobom nie znającym się na rzeczy golonka skojarzyć się może z czymś wielkim i tłustym.

Odpowiednio przyrządzona, jest daniem nadającym się na najbardziej wykwintne przyjęcie. Pasują do niej nie tylko nasze polskie dodatki, jak choćby grzyby, ale też na przykład bakłażany i pomarańcze. Przekonać się o tym można podczas kolejnych Dni Golonki w zielonogórskim hotelu Polan, które potrwają do 25 bm. Ponieważ jednak nie każdy, z różnych względów, będzie mógł się wybrać do hotelowej restauracji i spróbować kolejne golonkowe nowości, dziś dla Państwa dwa przepisy.

GOLONKA Z BAKŁAŻANAMI
Składniki:

  • golonki bez kości
  • bakłażany
  • świeży imbir
  • papryczka chili
  • czosnek
  • cebula
  • olej
  • bazylia
  • oregano
  • pieprz czarny

    Przygotowanie:
    1. Golonki opalić, umyć, osuszyć.
    2. Opiec krótko na ostrym ogniu ze wszystkich stron.
    3. Bakłażany pokroić na paski (posolić w celu wydobycia goryczki).
    4. Faszerować częścią bakłażanowych pasków golonki i dusić w wywarze z warzyw trzy godziny. Pod koniec duszenia dodać drobno pokrojony czosnek, kawałek startego imbiru, część pokrojonej papryczki chili i czarny pieprz.
    5. Na patelni poddusić krótko na oliwie z oliwek resztę bakłażanowych pasków, papryczki chili i pokrojoną cebulę. Dodać czosnek i imbir.
    6. Ułożyć na półmisku podsmażone na patelni warzywa, a na nich golonki. Polać ostrym sosem z pomidorów z dodatkiem bazylii i oregano.
    Podawać z ryżem z dodatkiem curry i czerwoną zasmażaną kapustą z rodzynkami.

    GOLONKA W POMARAŃCZACH
    Składniki:
  • golonki bez kości
  • kilka pomarańcz
  • cytryna lub limonka
  • świeży imbir
  • biały pieprz
  • sól r rozmaryn
  • olej
  • mały słoiczek miodu naturalnego
  • wywar z warzyw

    Przygotowanie:
    1. Golonki opalić, umyć, osuszyć.
    2. Obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
    3. Pomarańcze obrać ze skórki i podzielić na cząstki.
    4. Nafaszerować golonki połową pomarańczowych cząstek.
    5. Ułożyć golonki w rondlu, podlać wywarem z warzyw i doprawić kawałkiem pokrojonego imbiru, białym pieprzem i solą. Dusić trzy godziny.
    6. Miód przełożyć do rondelka, podgrzać i skarmelizować w nim pomarańczowe cząstki, dodając sok z cytryny lub limonki, kawałek startego imbiru i rozmaryn.
    7. Golonkę ułożyć na półmisku. Udekorować pomarańczowymi cząstkami.
    Podawać z ryżem oraz żurawiną. Można też dodać zasmażaną czerwoną kapustę z rodzynkami.

  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska