MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dyrektor w kuchni

(big)
Ramona Obrzezgiewicz dużo czasu poświęca pracy zawodowej. Nie znaczy to jednak, że nie umie szybko przygotować rodzinie wykwintnych potraw.
Ramona Obrzezgiewicz dużo czasu poświęca pracy zawodowej. Nie znaczy to jednak, że nie umie szybko przygotować rodzinie wykwintnych potraw. fot. Beata Igielska
Ramona Obrzezgiewicz, dyrektorka LO w Skwierzynie, nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie. Dlatego zna przepisy na szybkie gorące dania dla najbliższych.

Kolacja jest okazją do spotkania przy rodzinnym stole. Co zrobić, by mile zaskoczyć męża i synów, którzy lubią sobie pojeść, a jednocześnie nie paść w kuchni ze zmęczenia? Okazuje się, że nieraz starczy na to zaledwie kilka chwil.

- Najważniejszy jest pomysł. Są pyszne i pożywne dania, na przygotowanie których poświęcam niewiele czasu. Tyle ile się potrawa piecze. Ten czas można spędzić z rodziną - mówi pani Ramona. Jej specjalnością są filety z kurczaka zapiekane z serem lazur. To także awaryjne danie dla gości.

FILETY ZAPIEKANE Z SEREM

Składniki: 1 kg drobnych filetów z kurczaka, 30 dag błękitnego sera lazur, 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
Przygotowanie: Filety opłukujemy w wodzie. Jeśli są duże, kroimy je na małe porcje. Ser ucieramy na grubej tarce. W naczyniu żaroodpornym układamy 3 warstwy mięsa i sera, na wierzchu zostawiając ser. Całość skrapiamy oliwą. Zapiekamy przez ok. 40 min w otwartym naczyniu, w piekarniku nagrzanym do 200 st. Nie dodajemy przypraw, bo specyficzny smak daniu nadaje ser. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska