MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Weekend na słodko

Redakcja
Domowa szarlotka
Domowa szarlotka
Można kupić lub zrobić samemu. Kiedyś zawsze ciasto upieczone w domu było smaczniejsze. Dziś oferta gotowych wypieków jest smaczna.

Czy więc należy wpaść w kompleksy i w ogóle zrezygnować z przygotowywania domowych ciast? Oczywiście, że nie. Domowe wypieki mają swoje zalety. Może nie są tak doskonale przyozdobione, może jedna strona wyrośnie mocniej niż druga, albo niezbyt równo się przypiecze. Ale przecież to właśnie to domowe ciasto wspominają po latach dorosłe dzieci. Zapach domu nierzadko właśnie z nim się kojarzy. Skoro więc nasze mamy i babcie nas w niego wyposażyły, oddajmy go naszym dzieciom.

DOMOWA SZARLOTKA

Składniki ciasta:

  • 50 dag mąki
  • 25 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • pół szklanki cukru. Składniki nadzienia:
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 15 dag cukru
  • cynamon w proszku do smaku
  • 3 dag cukru pudru.

    Przygotowanie nadzienia:
    1. Jabłka opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub drobno pokroić.
    2. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Przyrządzić przed samym nałożeniem na ciasto.
    3. Można też pokrojone drobno jabłka rozgotować w rondelku. Dodać cukier i cynamon. Ostudzić i nakładać na ciasto.

    Przygotowanie ciasta:
    1. Mąkę przesiać przez sito i posiekać z margaryną.
    2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę. Wlać do ciasta i lekko zagnieść.
    3. Ciasto owinąć w ściereczkę i włożyć na co najmniej pół godziny do lodówki (równie dobrze można je przechować do następnego dnia).
    4. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zetrzeć na tarce z dużymi oczkami prosto na blaszkę do pieczenia. Lekko podpiec w piekarniku.
    5. Nałożyć jabłeczną masę. Zetrzeć na nią drugą część ciasta. Piec, aż wierzch się zarumieni.
    6. Po wyjęciu, posypać cukrem pudrem.
    Ciasto jest doskonałe na ciepło. Smakuje też na zimno.


    CIASTO KOKOSOWE
    Składniki:
  • 5 jajek
  • kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 30 dag wiórek kokosowych
  • pół litra śmietany
  • dowolna polewa.

    Przygotowanie:
    1. Posiekać margarynę, dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i pół szklanki cukru.
    2. Zagnieść ciasto włożyć na pół godziny do lodówki.
    3. Do rondelka wrzucić wiórki kokosowe, 3/4 szklanki cukru i śmietanę. Rozpuścić na ogniu.
    4. Ubić pianę z pięciu białek. Dodać ją do zimnej masy kokosowej. Wymieszać.
    5. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i położyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
    6. Na ciasto wyłożyć masę kokosową. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec 45 minut.
    7. Po ostudzeniu, polać wierzch ciasta polewą.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska