MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Siejemy na zdrowie

Marta Walczak
W nasionach wielu roślin jest bardzo dużo wartości odżywczych. Dlatego kiełki są tak zdrowe.
W nasionach wielu roślin jest bardzo dużo wartości odżywczych. Dlatego kiełki są tak zdrowe. fot. Fotorzepa
Kiełki są bogatym źródłem witamin i minerałów. Stanowią także dekorację wielu potraw, także wielkanocnych.

DO CZEGO MOŻNA UŻYĆ KIEŁKÓW

DO CZEGO MOŻNA UŻYĆ KIEŁKÓW

Sałatka pekińska z kiełkami soczewicy na gorąco: dwa opakowania kiełków soczewicy, kilka dużych liści kapusty pekińskiej, duża czerwona cebula, dwa średnie ząbki czosnku, tymianek, jedna łyżka soku z cytryny, dwie łyżki oliwy, sól, pieprz.
Cebulę pokroić w cienkie plastry, czosnek roznieść, kapustę poszatkować. Na rozgrzaną oliwę włożyć cebulę, czosnek i tymianek, smażyć ok. trzech minut. Dodać kapustę i kiełki, wszystko wymieszać. Na koniec dodać sok z cytryny (można także dodać skórkę z cytryny). Doprawić do smaku.

Kiełki rzeżuchy mają specyficzny smak, a także, charakterystyczny zapach. Tak naprawdę nazywa się "pieprzyca siewna". Świeża jest bardzo smaczna, dodawana do kanapek. Pasuje do różnych sałatek, zup ziołowych, drobiu i ryb. Dobra jako uzupełnienie do twarożka

Bardzo dużo witamin

Kiełki rzeżuchy obfitują w witaminę C, gromadzi się jej tyle, co w soku z cytryny. Poza tym jest źródłem witamin A, B, K i E. Jest bogata w sole mineralne, żelazo, magnezu, chromu, wapń, a także łatwo przyswajalny jod. Dietetycy zalecają jedzenie rzeżuchy jako lek. Obniża poziom cukru we krwi (dobra dla cukrzyków), wspomaga pracę trzustki, leczy trądzik i inne dolegliwości dermatologiczne. Pomaga osobom z nadwagą, usprawniając przemianę materii. Wskazane jest regularne jedzenie rzeżuchy przy bronchicie, reumatyzmie, chorobach wieńcowych i zaburzeniach krążenia. Ostry jej smak poprawia apetyt u dzieci.

Przesilenie wiosenne

Rzeżucha pomaga w okresie zimowo-wiosennym, przy wyczerpaniu organizmu. Usuwa nagromadzone w ciągu zimy toksyny i wzbogaca nas w cały zestaw cennych witamin i minerałów. Powinniśmy jeść ją przez cały rok, nie tylko w trakcie Wielkanocy. Rzeżucha bowiem najczęściej stanowi jedynie świąteczną dekorację stołu.

Kiełki zbóż i roślin warzywnych

Są źródłem cennych i niezbędnych substancji odżywczych, zwłaszcza, gdy brakuje świeżych, sezonowych, warzyw i owoców. W nasionach niektórych roślin, znajdują się wartościowe składniki, które uaktywniają się w trakcie kiełkowania. Spożywane regularnie mają właściwości lecznicze. Działają przeciwmiażdżycowo, regenerująco i odmładzająco. Na przykład kiełki soczewicy dostarczają kwasu foliowego, który powoduje prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego w okresie ciąży, a kiełki lucerny są dobre dla kobiet karmiących i dla tych, którzy nie jedzą mięsa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska