MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Z miłości do jedzenia

(tami)
Władysław Giza na co dzień prowadzi piekarnię w Bukowinie Bobrzańskiej. Oprócz tego, że zna się na pieczeniu, jest też dobrym kucharzem.
Władysław Giza na co dzień prowadzi piekarnię w Bukowinie Bobrzańskiej. Oprócz tego, że zna się na pieczeniu, jest też dobrym kucharzem. fot. Katarzyna Chądzyńska
Piekarnia Władysława Gizy znana jest w z przepysznego chleba staropolskiego. Jednego z czterech naszych produktów tradycyjnych.

Receptura na chleb to tradycja rodzinna.- W taki sposób pieczywo wypiekał mój ojciec- podkreśla pan Władysław. - Bochen pieczony jest na liściu kapusty lub chrzanu w prawdziwym piecu chlebowym. Smak i zapach ma niepowtarzalny.

Pan Władysław jest także dobrym kucharzem. To on w domu gotuje. Specjalnie dla naszych czytelników zdradza przepis na pieczone prosiaki. Tak przepis brzmi w oryginale, ale prosiaki można zastąpić sztuką mięsa.

Mięso pieczone

W taki sposób możemy przyrządzić kurczaka lud dowolną sztukę mięsa wieprzowego.

Zalewa: czosnek, pieprz, jałowiec, ziele angielskie, woda z solą. Moczymy w zalewie mięso przez kilka dni. Dodajemy czosnek i cebulę. Następnie obsuszamy i smarujemy tymi samymi przyprawami rozpuszczonymi w maśle. Pieczemy lub smażymy dwie godziny na wolnym ogniu. Ci, którzy jedli tak przyrządzone mięso mówili, że nigdy w życiu czegoś takiego nie próbowali.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska