9. Sorbet truskawkowo-melonowy
Składniki: kilogram truskawek, 6 łyżek cukru pudru, 4 żółte, melony, listki świeżej mięty
Przygotowanie: Truskawki umyć i obrać. Zmiksować z cukrem, najlepiej pudrem. Zamrozić. Melony umyć, ściąć oba czubki. Z jednej strony wydrążyć tylko pestki, zostawiając warstwę miąższu. Drugą stronę pozostawić. Zamrożoną masę truskawkową strugać łyżką w podłużne wiórki. Wypełnić nimi melony. Posypać listkami mięty.
LUBUSKIE SMAKI: Przepisy, porady. Przejdź na naszą kulinarną stronę
10. Lody czekoladowe przekładane waflem
Składniki: 3 wafle tortowe, 5 jajek, 3 łyżki mąki, 250 g cukru, 6 łyżek orzeszków ziemnych (albo rodzynek), 300 ml mleka, 500 ml śmietanki 36 proc., łyżka kakao, 2 opakowania cukru wanilinowego, łyżka czekolady w proszku, 50 g czekolady
Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy w kąpieli wodnej z cukrem, mąką i mlekiem, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno. Śmietanę ubijamy, mieszamy z cukrem wanilinowym. Do masy żółtkowej dodajemy posiekane orzeszki i pianę.
Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy czekoladę w proszku i startą czekoladę, a do drugiej kakao. Na blaszkę wyłożoną folią spożywczą kładziemy wafla, smarujemy go masą czekoladową, przykrywamy drugim waflem i smarujemy masą kakaową – przykrywamy trzecim waflem i mrozimy przez 5 godzin. Po 5 godzinach nasze lody są gotowe, możemy polać je czekoladą albo posypać startym na tarce wafelkiem czekoladowym.
Przepis Agnieszki Ciborek
LUBUSKIE SMAKI: Przepisy, porady. Przejdź na naszą kulinarną stronę