5/10
Składniki: 1/2 kg czarnych porzeczek lub jagód, 2 łyżki...
fot. Pixabay.com

5. Lody porzeczkowe

Składniki: 1/2 kg czarnych porzeczek lub jagód, 2 łyżki wody, 1/4 l cukru rafinowanego, 1 łyżka soku z cytryny, 2 białka b 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie: Porzeczki lub jagody obrać, umyć. Rozgotować w 2 łyżkach wody. Przetrzeć przez sito. Wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Przełożyć do naczynia i zamrozić. Z białek ubić pianę z dodatkiem cukru waniliowego. Połączyć z masą owocową. Znowu zamrozić. Co pewien czas wymieszać.



LUBUSKIE SMAKI: Przepisy, porady. Przejdź na naszą kulinarną stronę

6/10
Składniki:  2 cytryny, 1/2 szklanki cukru, szklanka wody,...
fot. Pixabay.com

6.Sorbet cytrynowy

Składniki: 2 cytryny, 1/2 szklanki cukru, szklanka wody, listki mięt, 1/2 szklanki żurawiny suszonej

Przygotowanie: Umyć cytryny. Odciąć czubki. Wycisnąć sok do miski, usunąć pestki. Z wnętrza cytryn ostrożnie usunąć błony. Wydrążone cytryny wstawić do zamrażalnika. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać go do miski z sokiem z cytryny. Włożyć miskę do zamrażalnika. Mieszać podczas zamrażania. Dodać żurawinę i znowu zamrażać. Sorbet nałożyć do wydrążonych skórek, natychmiast podawać.



LUBUSKIE SMAKI: Przepisy, porady. Przejdź na naszą kulinarną stronę

7/10
Składniki:  2 jaja, 300 ml śmietanki kremówki, 12 dag cukru,...
fot. Pixabay.com

7. Lody śmietankowe

Składniki: 2 jaja, 300 ml śmietanki kremówki, 12 dag cukru, 1 łyżka przegotowanej ciepłej wody

Przygotowanie: Ubić białka z połową cukru. W drugiej misce ubić śmietanę. W trzeciej żółtka z drugą połową cukru oraz łyżką wody. Wszystko delikatnie połączyć i dobrze wymieszać. Przełożyć do pojemnika. Przykryć i zamrażać przez 12 godzin.


LUBUSKIE SMAKI: Przepisy, porady. Przejdź na naszą kulinarną stronę

8/10
Składniki:  30 dag mrożonych lub świeżych malin, 20 dag...
fot. Pixabay.com

8. Sorbet malinowy

Składniki: 30 dag mrożonych lub świeżych malin, 20 dag cukru pudru, sok z połowy cytryny

Przygotowanie: Maliny umyć. Zmiksować z cukrem i sokiem cytrynowym. Przetrzeć przez sito, aby oddzielić pestki. Przełożyć do metalowego, płaskiego pojemnika. Mieszać podczas zamrażania. Przed podaniem zmiksować i przełożyć do pucharków. Udekorować świeżymi owocami.



LUBUSKIE SMAKI: Przepisy, porady. Przejdź na naszą kulinarną stronę

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Beniaminek z Bytomia Odrz. nie przeląkł się Stilonu. Wywiózł z Gorzowa jeden punkt

Beniaminek z Bytomia Odrz. nie przeląkł się Stilonu. Wywiózł z Gorzowa jeden punkt

Zielone Ogrody nad Odrą w Nowej Soli. Sadzonki warzyw i kwiatów są po kilka złotych

Zielone Ogrody nad Odrą w Nowej Soli. Sadzonki warzyw i kwiatów są po kilka złotych

"Para – buch, koła – w ruch!" Parada Parowozów przyciągnęła tłumy!

"Para – buch, koła – w ruch!" Parada Parowozów przyciągnęła tłumy!

Zobacz również

Beniaminek z Bytomia Odrz. nie przeląkł się Stilonu. Wywiózł z Gorzowa jeden punkt

Beniaminek z Bytomia Odrz. nie przeląkł się Stilonu. Wywiózł z Gorzowa jeden punkt

Bieg z falgą w Żaganiu 2024! Parkrun w pałacowym parku!

Bieg z falgą w Żaganiu 2024! Parkrun w pałacowym parku!