5. Lody porzeczkowe
Składniki: 1/2 kg czarnych porzeczek lub jagód, 2 łyżki wody, 1/4 l cukru rafinowanego, 1 łyżka soku z cytryny, 2 białka b 1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie: Porzeczki lub jagody obrać, umyć. Rozgotować w 2 łyżkach wody. Przetrzeć przez sito. Wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Przełożyć do naczynia i zamrozić. Z białek ubić pianę z dodatkiem cukru waniliowego. Połączyć z masą owocową. Znowu zamrozić. Co pewien czas wymieszać.
LUBUSKIE SMAKI: Przepisy, porady. Przejdź na naszą kulinarną stronę
6.Sorbet cytrynowy
Składniki: 2 cytryny, 1/2 szklanki cukru, szklanka wody, listki mięt, 1/2 szklanki żurawiny suszonej
Przygotowanie: Umyć cytryny. Odciąć czubki. Wycisnąć sok do miski, usunąć pestki. Z wnętrza cytryn ostrożnie usunąć błony. Wydrążone cytryny wstawić do zamrażalnika. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać go do miski z sokiem z cytryny. Włożyć miskę do zamrażalnika. Mieszać podczas zamrażania. Dodać żurawinę i znowu zamrażać. Sorbet nałożyć do wydrążonych skórek, natychmiast podawać.
LUBUSKIE SMAKI: Przepisy, porady. Przejdź na naszą kulinarną stronę
7. Lody śmietankowe
Składniki: 2 jaja, 300 ml śmietanki kremówki, 12 dag cukru, 1 łyżka przegotowanej ciepłej wody
Przygotowanie: Ubić białka z połową cukru. W drugiej misce ubić śmietanę. W trzeciej żółtka z drugą połową cukru oraz łyżką wody. Wszystko delikatnie połączyć i dobrze wymieszać. Przełożyć do pojemnika. Przykryć i zamrażać przez 12 godzin.
LUBUSKIE SMAKI: Przepisy, porady. Przejdź na naszą kulinarną stronę
8. Sorbet malinowy
Składniki: 30 dag mrożonych lub świeżych malin, 20 dag cukru pudru, sok z połowy cytryny
Przygotowanie: Maliny umyć. Zmiksować z cukrem i sokiem cytrynowym. Przetrzeć przez sito, aby oddzielić pestki. Przełożyć do metalowego, płaskiego pojemnika. Mieszać podczas zamrażania. Przed podaniem zmiksować i przełożyć do pucharków. Udekorować świeżymi owocami.
LUBUSKIE SMAKI: Przepisy, porady. Przejdź na naszą kulinarną stronę