MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak ziemniak, to z wody. Nie tej ognistej...

Zdzisław Haczek
Zdzisław Haczek
Zdzislaw Haczek
Zdzislaw Haczek Fot. Mariusz Kapala / Gazeta Lubuska
Kto wynalazł ziemniaka? Hiszpanie! Żart. Ale fakt: to hiszpańscy konkwistadorzy w XVI w. okradli Inków na końcu świata nie tylko ze złota, ale i podprowadzili im tajemnicze bulwy

Ziemniak wskoczył na europejskie stoły i przez wieki trzymał się ich mocno. Aż dietetycy stwierdzili, że kartofelek tuczy... I co? I sporo ludzi ziemniaka z menu zaczęło rugować. Nie pamiętając, że jest on też źródłem witaminy C, potasu, błonnika. A jeśli już Polak ziemniaka spożywa, to najczęściej (85 procent!) z wody! Tak wynika z sondażu dla kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”. Jak ziemniaka jeszcze jemy? W zupie, w formie placka ziemniaczanego, frytek, kopytek... A woda ognista? Już nie pamiętamy, z czego mamy spirytus? No pewnie: z żyta, kukurydzy, jabłek... Ale to ten pędzony z ziemniaka daje gatunkowi pewnego trunku taki smak i aromat, że... ten z sukcesem wszedł na amerykański rynek. I tak ziemniak wrócił za Wielką Wodę, he, he.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska