Na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, został wpisany kolejny lubuski specjał, tj. miód akacjowy, który jest jednocześnie dwudziestym czwartym produktem z województwa lubuskiego na tej liście.
Czytaj również: Ależ Lubuskie jest smaczne
W Lubuskiem, a dokładniej w Cigacicach, znajdują się największe jednogatunkowe lasy robinii akacjowej o powierzchni 174 ha. Miód z tych terenów jest w szczególności poszukiwany ze względu na jego czystość, ma charakterystyczny słodki i delikatny smak. Można go odróżnić od innych miodów m.in. po barwie, która określana jest jako jasno-słomkowa. Po krystalizacji przybiera barwę białą, jasnożółtą.
Aby produkt znalazł się na liście prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju, musi spełniać kilka warunków. M.in. być produkowany ponad 25 lat. Jaka jest więc historia miodu akacjowego? Tradycja pszczelarstwa na Ziemi Lubuskiej sięga średniowiecza. Natomiast rozwój pszczelarstwa zawdzięcza się przesiedleńcom z Kresów Wschodnich, którzy na stałe osiedlili się na naszych terenach. Wielu z nich przywiozło ze sobą ule wraz z rodzinami pszczelimi. Całą wiedzę dotyczącą nazewnictwa sprzętu pszczelarskiego, sposobu dbania o rodziny pszczele oraz sposobu pozyskiwania miodu przekazywali swoim potomkom, którzy podtrzymują tę tradycję do dnia dzisiejszego.
W grudniu 2013 roku na liście pojawiły się również pierogi z kapustą i grzybami leśnymi, pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, kiełbasa żarska i ser kozi zamkowy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?