MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zimowe przegryzki w różnych smakach

(staw, ban)
Fot. DoGiTouch
Maria Kosik z Kostrzyna otrzymuje od nas książkę w nagrodę za przepisy. Dziękujemy też naszej wiernej czytelniczce - pani Kornelii z Cisowa.

Co ciekawego można zaproponować na codzienne i niedzielne śniadanie? Może macie jakieś pomysły. Podzielcie się nimi. Serdecznie prosimy też o nadsyłanie zdjęć, na których byliby autorzy przepisów. Będziemy też je zamieszczać w gazecie i w wydaniu internetowym.

Kontakt: [email protected] oraz "Gazeta Lubuska", al. Niepodległości 25, 65-042 z dopiskiem "przepisy kulinarne".

CIASTKA FRANCUSKIE

Składniki: 250 g mąki, kostka margaryny, 4 żółtka, szklanka śmietany 18-procentowej.

Przygotowanie: zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na co najmniej dwie godziny. Rozwałkować je i wyciskać szklanką formy, a naparstkiem dziurki. Moczyć w białku, a potem w grubym cukrze. Piec na złoty kolor.

MURZYNEK

Składniki: jajko, szklanka mleka, szklanka cukru, dwie i pół szklanki mąki, pół kostki margaryny, dwie łyżki dżemu, łyżeczka cynamonu, łyżeczka proszku do pieczenia, dwie łyżki kakao.

Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować i piec 45 minut w temperaturze 175 stopni.
Maria Kosik z Kostrzyna

PLACKI NA OSTRO

Składniki: mąka, 2 szklanki mleka, 2 jajka, 1 szklanka wody, szczypta soli, pieprz, 2-3 cienkie parówki, cebula, twardy żółty ser.

Przygotowanie: do miseczki wlewamy mleko, wodę, wsypujemy mąkę, ubijamy jajka i całość miksujemy lub dokładnie roztrzepujemy rózgą. Mąki musi być na tyle dużo, aby ciasto było bardziej gęste niż na naleśniki. Na koniec dosypujemy po szczypcie soli i pieprz. Do tej masy dodajemy pokrojone w paseczki cienkie parówki, startą na tarce cebulę i starty żółty ser, mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placuszki tak długo, aż będą chrupiące i rumiane z obu stron. Zamiast parówki daję, np. szynkę.

TORT Z FASOLI

Składniki: 25 dag fasoli Jaś, szczypta soli, 4 jajka, 15 dag cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 laska wanilii, 1 łyżka masła, 3 łyżki posiekanych migdałów, 2 łyżki kaszy mannej, 3 łyżki tartej bułki, 1 słoik dżemu agrestowego lub porzeczkowego.

Przygotowanie: fasolę zalać przegotowaną wodą, odstawić na całą noc. Następnie ugotować,. posolić, odcedzić, zmiksować, przetrzeć przez sitko. Żółtka utrzeć z 10 dag cukru pudru na kremową masę. Nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce fasoli, proszek do pieczenia i rdzeń wanilii. Na końcu przełożyć do masy migdały, kaszę mannę i ubite białka. Tortownicę posmarować tłuszczem, posypać tartą bułkę, wypełnić ciastem. Piec 35 minut w temperaturze 180 C. Ciasto przestudzić, przekroić w poprzek na pół. Na spodzie rozsmarować dżem agrestowy lub porzeczkowy. Na wierzchu ułożyć dwie wycięte z papieru gwiazdki. Tort oprószyć pozostałym cukrem pudrem. Cukier puder przecierać przez sitko o drobnych oczkach.

KOTLETY MIELONE Z CHLEBA

Składniki: 1 mały czerstwy bochenek chleba, 2 jajka, 2 ugotowane na twardo, 4 duże ząbki czosnku, vegeta, pieprz, sól, bułka tarta, olej do smażenia.

Przygotowanie: ugotowane na twardo jajka obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i drobniutko kroimy lub przeciskamy przez praskę. Chleb moczymy prze chwilę w wodzie. Dokładnie odciskamy i dodajemy do chleba posiekane jajka oraz dwa surowe jajka, czosnek, pieprz, sól i vegetę do smaku. Dokładnie wyrabiamy tak samo jak mięso na kotlety mielone. Z masy chlebowej formujemy zgrabne kotleciki, każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Nie przekrywamy w czasie smażenia. Podajemy z dowolną sałatką ziemniaczaną lub jarzynową.

Moja rada: chleb możemy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, wówczas ciasto będzie miało delikatniejszą konsystencję, nie będą wyczuwalne skórki od chleba.

Kornelia Szywała z Cisowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska