Odpowiada Jolanta Jankowska, prawnik z Państwowej Inspekcji Pracy w Zielonej Górze
- Pracodawca zapewnia napoje w ilości zaspakajającej potrzeby pracowników,
odpowiednio zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy
pracownikom zatrudnionym:
1) w warunkach wykonywania pracy gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25 st. C ;
2) w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością
wskaźnika siły chłodzącej powietrze (WCI) powyżej 1000;
3) przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia 10
st. C lub powyżej 25 st. C ;
4) przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu
zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal
(6280kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187kJ) u kobiet;
5) na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami
atmosferycznymi przekracza 28 st.C.
Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej
w ilości zaspakajającej potrzeby pracowników, odpowiednio zimne lub
gorące w zależności od warunków wykonywania pracy.
Na pracodawcy spoczywa również obowiązek zapewnienia wody zdatnej do picia
lub innych napojów wszystkim pozostałym pracownikom, niezależnie od
warunków w jakich wykonują czynności pracy.
Chodzi tu o stanowiska pracy, które nie zaliczane do stanowisk szczególnie uciążliwych np. praca biurowa. Posiłki i napoje są świadczeniami w naturze i nie można ich zastąpić ekwiwalentem pieniężnym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?