Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ziemniaczane frykasy serwowano w Dobrosułowie (zdjęcia)

(msz)
Ziemniaki pieczone w ognisku to wykopkowa tradycja
Ziemniaki pieczone w ognisku to wykopkowa tradycja Michał Szczech
Z ziemniaków można wyczarować w kuchni cuda. Gospodynie z Dobrosułowa czarują tak od lat. Swoje cuda zaprezentowały w trakcie ziemniaczanego festynu, którego 18 edycja odbyła się w minioną sobotę.

[galeria_glowna]
Ziemniaczany tort, ten na słodko, jest mokry i orzeźwiający. Na pewno nie zemdli, jak ten tradycyjny.
Tort ziemniaczany może być też na słono. Wtedy ziemniaczane ciasto przekłada się boczkiem i mięsem.
A może ktoś woli ziemniaczane pączki, placki, kartoflankę, ewentualnie jeża z kartofli? Każdy łasuch, który zawitał do Dobrosułowa, na pewno nie wyjechał głodny, bo mógł skosztować między innymi właśnie takich frykasów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska