MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zielona Góra. Młodzi kucharze zmierzyli się w konkursie "Polska Kuchnia 100-lecia". Kto wygrał pełne emocji zawody? [WIDEO, ZDJĘCIA]

Natalia Dyjas-Szatkowska
Natalia Dyjas-Szatkowska
Zielona Góra, 6 lutego 2019, Konkurs "Polska Kuchnia 100-lecia" w  Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego. Monika Mazepa przygotowuje się do zawodów.
Zielona Góra, 6 lutego 2019, Konkurs "Polska Kuchnia 100-lecia" w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego. Monika Mazepa przygotowuje się do zawodów. Natalia Dyjas
Jak połączyć szacunek do regionu z pokazaniem młodym, że posiadanie konkretnego fachu w ręku ma sens? Najlepiej zorganizować konkurs kulinarny z historią polskiej kuchni w tle. Na taki w środę, 6 lutego, uczniów zaprosili pracownicy: Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze.

- Poprzez konkurs kulinarny „Polska Kuchnia 100-lecia” i wydarzenia towarzyszące, w tym m.in. wykład naszego gościa specjalnego, Grzegorza Łapanowskiego, chcieliśmy postawić na promocję polskiej i regionalnej kuchni, ale i zaszczepić w młodych adeptach sztuki kulinarnej tego bakcyla gotowania - mówi Piotr Dubec, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze, który był organizatorem konkursu. - Programy kulinarne w dużym stopniu nakręcają młodych ludzi, żeby przychodzili do szkół gastronomicznych. Ale niestety zderzają się wtedy z rzeczywistością. Ona nie wygląda tak jak w telewizji. Ze znalezieniem pracy w tym zawodzie nie ma problemu. Kłopot jest ze znalezieniem dobrego pracownika.

ZOBACZ TEŻ: Trzy województwa murowały, tapetowały, kładły płytki. Zobacz Magiczną Kielnię 2018! [ZDJĘCIA]

Dlaczego? Bo to praca, która wymaga poświęcenia. Nie każdy jest zaś na nie gotowy. Ale w dobie, kiedy coraz więcej młodych ludzi decyduje się na naukę w liceach, szkoły zawodowe przekonują, by kształcić się w konkretnym fachu. A młodzi ludzie? Chętnie z tej wiedzy korzystają. I łączą: szacunek do kuchni, zgłębianie wiedzy na temat produktów regionalnych Lubuskiego oraz historii naszego kraju.

- Świetnie, że organizowane są takie konkursy - mówi uczennica zielonogórskiej szkoły zawodowej, Monika Mazepa. - Miałam ochotę spróbować swoich sił, choć wiem, że konkurencja jest wysoka. Warto próbować, udzielać się i pokazywać. Można dzięki takim konkursom coś osiągnąć.

- Wiążę swoją przyszłość ze sztuką kulinarną - mówi uczennica Katarzyna Polaczek. - Na pewno chciałabym spróbować pracy w restauracji. Obecnie chcę zdobyć jak najwięcej doświadczenia, nie zaś rzucać się na głęboką wodę. Myślę, że nie ma kłopotu ze znalezieniem pracy w naszym zawodzie. Ale jest on bardzo ciężki. To wymagająca praca i trzeba się dobrze zastanowić, czy na pewno chce się to robić.

- Myślę, że zawód kucharza jest przyszłościowy - mówi Sebastian Chuchla, uczeń zawodówki. - Gastronomia bardzo się rozwinęła w ostatnich latach. W samej Zielonej Górze powstały fajne restauracje.

Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego dba o przyszłość swoich absolwentów. I współpracuje z firmami, by uczniowie mieli szansę na zatrudnienie w zawodzie. Jak chociażby w hotelu Ruben. To tutaj wybitni absolwenci mogą znaleźć pracę w kuchni.

- Musimy zaszczepiać pasję i zamiłowanie do gotowania, bo czasami młodzi kucharze, oglądając programy kulinarne, myślą sobie, że praca w kuchni jest łatwa - mówi Jędrzej Jasiniak, szef kuchni w hotelu Ruben, jeden z jurorów w konkursie. - Ale jeżeli ktoś ma do tego powołanie, to stanie się to dla niego łatwe.

Kto wygrał w konkursie, który był dla młodych lekcją lokalnego patriotyzmu i praktycznym egzaminem umiejętności? Pierwsze miejsce zdobyła: Natalia Grochola, drugie: Aleksander Drozdek, trzecie zaś Sebastian Chuchla.

Pomidory, chleb, cebula. Trzymasz je w lodówce? Błąd! To nie jest dla nich dobre miejsce. Niestety, ale mało kto przestrzega podstawowych zasad, dotyczących przechowywania owoców, warzyw czy innych produktów żywieniowych. Jeśli decydujesz się już, schować coś do lodówki, koniecznie sprawdź, czy nie ma tego na tej liście. Zazwyczaj myśli się, że lodówka gwarantuje zachowanie świeżości. Niestety, dla pewnych produktów efekt może być wręcz odwrotny. Przygotowaliśmy dla was zestawienie produktów, które najczęściej wkładamy do lodówki, a nie powinniśmy. Sprawdźcie i uniknijcie błędów!Czytaj również: 15 warzyw i owoców, które zawierają nawięcej pestycydówSprawdź: Pyszne pomysły na grilla [PRZEPISY]źródło: Agencja TVN/x-news

Trzymasz te produkty w lodówce? Popełniasz ogromny błąd! Spr...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska