Potrawy miały być zdrowe, smaczne, oryginalne i regionalne... Takie zadanie postawiono przed młodymi i zdolnymi kucharzami.
Marynowana polędwica na dywanie z kaszą, roladki z sandacza, schab w ziołach, gulasz piwny z wołowiny, rolada wieprzowa z omletem borowikowym, wołowe kieszonki z papryką, karp w migdałach, pstrąg faszerowany z dipem limonkowo-miętowym, pstrąg w liściach winorośli... Mniam, mniam, prawda, że to wszystko brzmi wyjątkowo smacznie, aż z ust ślinka leci...
Wymienione nazwy potraw są dziełem uczniów klas I-III technikum żywienia i usług gastronomicznych, którzy we wtorek rywalizowali w konkursie pod hasłem "Zdrowe, smaczne, oryginalne, nasze dania regionalne" przygotowanym przez Urząd Marszałkowski w Zielonej Górze, Agencję Rynku Rolnego oraz Wojewódzki Zakład Doświadczalny Rolnictwa w Kalsku.
Byliśmy w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Nowej Soli, gdzie w ramach warsztatów kulinarnych, konkursowe pyszności przygotowywało dziesięć par młodych kucharzy.
Jury postanowiło wyróżnić trzy pary - Anetę Adamczyk i Agnieszkę Garbacz za gulasz wołowy, Grzegorza Gruszkę i Michała Kotkowiaka za polędwiczki wieprzowe zawijane oraz Filipa Wojnowskiego-Czyża i Kamila Stankiewicza za karpia w migdałach. Wszyscy wymienieni będą reprezentować nasz region nowosolski w finale wojewódzkim.
W sumie w konkursie tym wystartowało dwustu uczniów z całego woj. lubuskiego.