Kilogram wiedzy z domieszką doświadczenia i szczypta pasji to podstawa niezawodnej organizacji pracy, która w szkolnej kuchni osiąga najwyższe obroty już z samego rana. Niewątpliwi, wyremontowana kuchnia i nowe sprzęty gastronomiczne w Publicznym Przedszkolu nr 5 w Świebodzinie ułatwiają kuchenne rewolucje w wykonaniu Iwony Tatarynowicz, Honoraty Jarmolińskiej, Ewy Kumke oraz Sylwii Jakubowskiej.
Jak podkreśla dyrektor przedszkola - Magdalena Łopatniuk, żywieniowa misja od zawsze była w placówce obecna. – Zwracaliśmy uwagę, by było zdrowo. Eliminowaliśmy niezdrowe produkty, a w ich miejsce wprowadzaliśmy zdrowe i pełnowartościowe przekąski. Każdemu życzyłabym takich pracowników: samodoskonalących się i poszukujących nowych rozwiązań – podkreśliła dyrektor PP 5.
W myśl tej zasady w codziennym jadłospisie pojawiły się warzywne przekąski: kalarepa, seler, burak, kapusta czy kalafior, a także suszone owoce. – Od początku pomysł spotkał się z ogromnym entuzjazmem. Z pewnością będziemy podejmować kolejne wyzwania, które mają na celu promowanie zdrowego stylu życia i kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych – poinformowała M. Łopatniuk.
Praca w kuchni rozpoczyna się od jej zaopatrzenia w niezbędne produkty. Ważne jest ułożenie harmonogramu dnia i przygotowanie produktów, które wymagają najwięcej uwagi. – Przy śniadaniu pracujemy razem, następnie każda wypełnia swoje obowiązki. Fundamentem jest odpowiednia organizacja pracy – wyjaśniają kucharki.
Gotowanie to zawód i pasja, bez niej 25-letnie doświadczenie w pracy w kuchni nie byłoby możliwe. Jak podkreślają, menu przedszkolaka musi być urozmaicone i co ważne, nie liczy się jedynie smak. - Sposób podania i wygląd posiłku odgrywają olbrzymią rolę. Nie może być banalnie, musi być kolorowoi z pomysłem, by przekonać do dania nawet największego niejadka – dodają.
Z doświadczenia kucharek nierzadko korzystają rodzice, którzy przepisy wykorzystują we własnej kuchni. – Założona jest specjalna skrzynka, do której wrzucane są przepisy. Rodzic, może do niej zajrzeć i znaleźć inspirację na obiad – zdradza ją.
Codziennie do przygotowania jest ok. 130 posiłków, czego po przedszkolnej kuchni zupełnie nie widać. Prace idą jak w zegarku, kuchnia i sprzęty błyszczą. – Remont kuchni znacznie ułatwił nam pracę. Mamy o wiele większe możliwości – podkreśla pani Honorata.
Sztuczne do kosza, domowe na blat. Przedszkolaki uwielbiają dania jednogarnkowe w wykonaniu pań.
Produkty:
- filet z kurczaka
- kasza kuskus
- bakłażan, cukinia, pieczarki, papryka czerwona, brokuły, włoszczyzna, kukurydza konserwowa, świeży czosnek
- przyprawy: lubczyk, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy natka pietruszki
Sposób przygotowania:Filet pokrojony w kostkę dusimy na patelni. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem, następnie dodajemy świeży czosnek i pokrojone w cząstki pieczarki, bakłażan, cukinie, paprykę czerwoną i włoszczyznę. Wszystko razem lekko dusimy. Ważne, by warzywa się nie rozgotowały. Następnie dodajemy obgotowane różyczki brokułów oraz kukurydzę. Całość doprawiamy do smaku lubczykiem i łączymy z kaszą kuskus. Gotowe danie podajemy ze świeżą natką pietruszki i sosem jogurtowo – czosnkowym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?