Na pewno było aromatycznie. Zapach uderzał już od progu hotelowej sali. Uderzał też gwar maluchów biegających pomiędzy krzesłami dla gości. W rogu pomieszczenia stał bogato zastawiony stół. Oczywiście wyłącznie tym, co najzdrowsze: warzywami, owocami, ziołami. Na palniku wielki garnek, do którego co rusz aktorka wrzucała posiekane składniki. Pracy sporo, bo do ugotowania trzy dania - a na degustację czekało grono głodnych dzieci i dorosłych. - Zdrowe jedzenie może być smaczne i warto je na stałe wprowadzić do naszego codziennego jadłospisu. - mówiła Monika Mrozowska.
Jej potrawy charakteryzują się tym, że są zdrowe i pożywne. A skąd pomysł na gotowanie dla tak wymagających istot, jakimi są dzieci? - Jestem matką, więc odpowiedź sama się nasuwa. Wiem jak wiele problemów przysparza wprowadzenie w domu zdrowej diety. Udało mi się przetrzeć szlaki na gruncie domowym, teraz chcę pomagać innym.
Na pierwszy ogień poszła hinduska zupa Dhal na bazie czerwonej soczewicy. - Zazwyczaj, gdy mowa o białku, pamiętamy o mięsie i rybach. Jednak mało kto wie, że rośliny strączkowe również są bogatym źródłem białka. Dlatego warto urozmaicać nimi naszą kuchnię.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania zupy?
* woda
* czerwona soczewica
* pomidory
* natka pietruszki
* sok z cytryny
* kwaśny jogurt naturalny
* masło
* czosnek
* kurkuma
* cynamon
* kmin rzymski
* pieprz cayenne
* pieprz czarny
* sól
Przygotowanie :Soczewicę gotujemy maksymalnie 30 minut, powinna się rozpadać - to znak, że jest dobrze ugotowana. Dodajemy masło i wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory, posiekany drobno czosnek i natkę pietruszki. Następnie dodajemy kwaśny jogurt naturalny i przyprawy. Na koniec warto wlać do zupy odrobinę soku z cytryny, który pomoże przyswoić żelazo zawarte w natce pietruszki.
To jedyna z kasz, która odkwasza organizm
Z kolei motywem przewodnim dania głównego była kasza jaglana. - Uwielbiam ten gatunek kaszy. Jest lekkostrawna i z powodzeniem możemy ją wprowadzać jako pierwszą do diety naszego dziecka. Jest to jedyna z kasz, która odkwasza organizm. - komentowała Monika Mrozowska.
Poza wspomnianą już kaszą, składnikami tego dania są:
* dynia hokkaido
* marchewka
* korzeń pietruszki
* czosnek
* pestki dyni
* masło
* oliwa z oliwek
* tofu
* sos sojowy
* woda
* sól
* pieprz
Przygotowanie:
Do kaszy gotującej się w 2,5 litra wody aktorka dodała masło i utarte na grubych oczkach warzywa: marchewkę i korzeń pietruszki oraz pokrojoną w kostkę dynię i czosnek. Następnie na oliwie z oliwek podsmażyła kilka plastrów tofu, które skropiła sosem sojowym. Całość wrzuciła do garnka, kilkakrotnie podlewała potrawę wodą i mieszała. Na koniec dodała jeszcze trochę sosu sojowego, przyprawy i uprażone na suchej patelni pestki dyni.
W czasie warsztatów nie trudno było zauważyć, że Monika Mrozowska wykazuje się sporą wiedzą na temat składników potraw i ich właściwości. Skąd ją czerpie? - Z książek i internetu, ale tego "mądrego" internetu - podkreśla. - Na przykład czytam informacje zawarte na stronach dietetyków. Chodzę też na wykłady osób zajmujących się zdrową żywnością.
Na koniec były kanapki z domową pastą z bobu. Bób należało wcześniej ugotować do miękkości i ostudzić. Następnie wyłuskać ze skórki, dodać do niego oliwę z oliwek, sok z cytryny, ulubione przyprawy. Wszystko zmiksować do konsystencji pasty i gotowe!
- W zdrowej kuchni najważniejsze jest to, by nie wprowadzać niczego na siłę, bez restrykcji i rewolucji. Zmiany muszą następować powoli, metodą małych kroczków. Po wspólnym, zdrowym obiedzie, zabierzmy dzieci... na lody! I taki jest właśnie jej przepis na sukces.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?