Schab słubicki Grażyny Dereń i faszerowana szynka zapiekana w cieście chlebowym Stanisława Mikanowicza z Przytocznej będą promować nasz region podczas Dnia Wolności, który odbędzie się 4 czerwca w ogrodach pałacu prezydenckiego w Warszawie z okazji 24 rocznicy pierwszych, częściowo wolnych wyborów parlamentarnych w powojennej historii Polski.
Prezydent Bronisław Komorowski zaprosił na obchody 900 gości, których przywita Lubuski Zespół Pieśni i Tańca, kolejnym regionalnym akcentem mają być muzyczne popisy grup dudziarskich i koźlarskich z Regionu Kozła oraz występ zespołu jazzowego Adama Bałdycha.
- Do Warszawy zawiozę pięćdziesiąt kilogramów szynki. Oraz faszerowanego dzika w cieście, który jest moją kolejną specjalnością. Mam nadzieję, że przypadną do gustu prezydentowi i jego gościom - mówi S. Mikanowicz, który jest laureatem wielu prestiżowych konkurów kulinarnych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?