MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zarabiasz na zawał

(syl)
Złe wyniki badań krwi mają często nawet młodzi ludzie. Żywią się w fast- foodach, mało się ruszają, palą papierosy. Na skutki nie trzeba długo czekać.
Złe wyniki badań krwi mają często nawet młodzi ludzie. Żywią się w fast- foodach, mało się ruszają, palą papierosy. Na skutki nie trzeba długo czekać. fot. Fotorzepa
Cholesterol ma złą sławę, bo powszechnie uważa się, że jest przyczyną miażdżycy i zawałów. Ile w tym prawdy, a ile mitów?

Cholesterol to tłuszczowy związek chemiczny, powstający głównie w wątrobie, a także w jelicie cienkim i w skórze. Ponieważ bierze udział w tworzeniu hormonów sterydowych, kwasów żółciowych i witaminy D, jest dla nas bardzo ważny. Okazuje się jednak, że nie zawsze działa na naszą korzyść.

Dlaczego? Bo występuje pod dwoma postaciami - gdy jego nośnikiem we krwi jest LDL (beta-lipoproteina) mówimy o złym cholesterolu. Gdy jest to HDL (afa-lipoproteina) - o dobrym. Ten pierwszy nośnik wbudowuje cholesterol w ściany naszych naczyń tętniczych, zwężając je, a stąd już prosta droga do choroby niedokrwiennej serca. Ten drugi nośnik działa wręcz odwrotnie - usuwa cholesterol i transportuje do wątroby, przez co ma działanie przeciwmiażdżycowe.

To, ile cholesterolu krąży w naszej krwi, zależy w dużej mierze od naszej diety, a konkretnie ilości kwasów tłuszczowych obecnych w tłuszczu, który zjadamy. Jeśli jest go za dużo, odkłada się w naszych żyłach i tętnicach, i z biegiem lat powoduje miażdżycę. Z czasem może to doprowadzić do całkowitego zatkania jednej z nich. A wtedy murowany zawał lub udar.

Mamy ogromny wpływ na to, jaki poziom cholesterolu jest w naszym organizmie. Bo poza genami, które też mogą być odpowiedzialne za jego szybsze odkładanie się, czynnikami decydującymi o tym, są:

  • dieta - bogata w mięso, tłusty nabiał, podroby, tłuszcze zwierzęce, za to uboga w warzywa, owoce i ryby
  • nadwaga
  • mało aktywny tryb życia
  • nadciśnienie
  • stres
  • palenie papierosów

    JAKI POZIOM CHOLESTEROLU

    …czyli normy Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego

    TC - całkowity, nie powinien przekraczać 190 mg/dl

    LDL - zły, maksymalnie 115 mg/dl

    HDL - dobry, nie mniej, niż 40 mg/dl
    Analizując wyniki, lekarz sprawdzi stosunek złego do dobrego.

    JAK CZĘSTO BADAMY

    Po raz pierwszy w wieku 20 lat, potem co 3-4 lata. Osoby starsze i kobiety po menopauzie powinny badanie powtarzać częściej. Wykonuje się je na czczo.

    CO JEMY, A CO NIE

    Poziom cholesterolu można szybko obniżyć odpowiednio się odżywiając.
    Mocno więc ograniczamy:
  • tłuste mięso, zwłaszcza wieprzowinę, wędliny
  • jajka
  • słoninę
  • pełnotłuste mleko, tłuste sery, twaróg, śmietany
  • białe pieczywo
  • słodycze
  • podroby, wędliny podrobowe (np. pasztetowa)
  • masło, smalec, boczek

    Jemy jak najwięcej :
  • kasze, ciemne pieczywo, musli
  • owoce, warzywa
  • chude sery, twaróg, jogurty, mleko
  • chudy drób, wędliny
  • fasolkę, groch, soję
  • gorzką czekoladę
  • ryby
  • orzechy

  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska