Komisje konkursowe oceniły produkty i potrawy regionalne i przyznały nagrody w kilku kategoriach. Zwycięzcy odebrali je z rąk marszałek Elżbiety Anny Polak i wicemarszałka Stanisława Tomczyszyna.
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
1. Produkty i przetwory mięsneI miejsce - Danuta Cieśla za szynkę z sarniny pieczoną na dziko
I miejsce - Mirosław Dec za kiełbasę palcówkę
I miejsce - Jarosław Szlechetko Salcum-Fixum za salceson.
2. Produkty i przetwory z ryb I nagroda - FishNet Małgorzata i Grzegorz Koza za rybę dymioną.
3. Produkty mleczneI nagroda - Serowarnia Qzko Kmila i Marcin Wojnowscy za masło swojskie z sera koziego.
4. MiodyI nagroda - Jarosław Szlachetko na miód akacjowy.
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
1. Przetwory owocoweI nagroda - Leokadia Wołoszczuk za "Czarną porzeczkę Lodzi".
2. Wyroby cukierniczeI nagroda - Dorota i Jerzy Krzywda za drożdżowca.
Wyróżnienia:
- Mirosława Augustyniak z dżem agrestowy
- Katarzyna Matusiak za truskawkę w likierze
- Krystyna Doan za dżem z jarzębiny
- Ewa Gineja za ogórki kiszone "Nie daj się"
- Ryszard Kapica za "Chleb niezwykły od serca"
- Krystyna Zawacka za sałatkę z ogórków na zimę.
III. Napoje regionalne
1. Napoje bezalkoholoweI nagroda - Tomasz Kardynia za ocet jabłkowy "Złote Jabłuszko"
2. Napoje alkoholowe- Regina Żebrowska za nalewkę na orzechach włoskich
- Marek i Agnieszka Senator za likier kawowy
- Jan Wróblewski, Pasieka wędrowna DEBORA za Miodziak gronowy czerwony
- Wanda Jatrzak za nalewkę miętową.
IV. Potrawy regionalne
I miejsce - KGW Janczewo
II miejsce - Stowarzyszenie Kobiet Jantarowa
III miejsce -Salcum Fixum
IV miejsce - Gospodarstwo Agroturystyczne ROMA.
Nominacje do Perły 2017:
- Jan Wróblewski - pasieka wędrowna DEBORA za miód wielokwiatowy wiosenny i Trójniak szprotawski
- Marek Senator za Krupnik
- Salcum Fixum za dania z kaczki.
Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP, a na szczeblu regionalnym Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. Patronat nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz marszałkowie województw.
Zobacz: Lubuskie smaki. Jak powstają wędliny w firmie Jarosława Szlachetko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?