Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsze lubuskie regionalne produkty nagrodzone [ZDJĘCIA]

redakcja Gazety Lubuskiej
redakcja Gazety Lubuskiej
Wojewódzki finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów
Wojewódzki finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów Gmina Zabór Zaprasza
W niedzielę, 20 sierpnia, w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze odbył się wojewódzki finał XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Producenci najsmaczniejszych lokalnych produktów odebrali nagrody.

Komisje konkursowe oceniły produkty i potrawy regionalne i przyznały nagrody w kilku kategoriach. Zwycięzcy odebrali je z rąk marszałek Elżbiety Anny Polak i wicemarszałka Stanisława Tomczyszyna.

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

1. Produkty i przetwory mięsneI miejsce - Danuta Cieśla za szynkę z sarniny pieczoną na dziko
I miejsce - Mirosław Dec za kiełbasę palcówkę
I miejsce - Jarosław Szlechetko Salcum-Fixum za salceson.

2. Produkty i przetwory z ryb I nagroda - FishNet Małgorzata i Grzegorz Koza za rybę dymioną.

3. Produkty mleczneI nagroda - Serowarnia Qzko Kmila i Marcin Wojnowscy za masło swojskie z sera koziego.

4. MiodyI nagroda - Jarosław Szlachetko na miód akacjowy.

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

1. Przetwory owocoweI nagroda - Leokadia Wołoszczuk za "Czarną porzeczkę Lodzi".

2. Wyroby cukierniczeI nagroda - Dorota i Jerzy Krzywda za drożdżowca.

Wyróżnienia:
- Mirosława Augustyniak z dżem agrestowy
- Katarzyna Matusiak za truskawkę w likierze
- Krystyna Doan za dżem z jarzębiny
- Ewa Gineja za ogórki kiszone "Nie daj się"
- Ryszard Kapica za "Chleb niezwykły od serca"
- Krystyna Zawacka za sałatkę z ogórków na zimę.

III. Napoje regionalne

1. Napoje bezalkoholoweI nagroda - Tomasz Kardynia za ocet jabłkowy "Złote Jabłuszko"

2. Napoje alkoholowe- Regina Żebrowska za nalewkę na orzechach włoskich
- Marek i Agnieszka Senator za likier kawowy
- Jan Wróblewski, Pasieka wędrowna DEBORA za Miodziak gronowy czerwony
- Wanda Jatrzak za nalewkę miętową.

IV. Potrawy regionalne

I miejsce - KGW Janczewo
II miejsce - Stowarzyszenie Kobiet Jantarowa
III miejsce -Salcum Fixum
IV miejsce - Gospodarstwo Agroturystyczne ROMA.

Nominacje do Perły 2017:

- Jan Wróblewski - pasieka wędrowna DEBORA za miód wielokwiatowy wiosenny i Trójniak szprotawski
- Marek Senator za Krupnik
- Salcum Fixum za dania z kaczki.

Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP, a na szczeblu regionalnym Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. Patronat nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz marszałkowie województw.

Zobacz: Lubuskie smaki. Jak powstają wędliny w firmie Jarosława Szlachetko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska