Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gotowanie na ekranie, czyli pomagajmy innym [WIDEO]

Redakcja
Sławomir Sobański, doktorant UZ, finalista programu "MasterChef"
Sławomir Sobański, doktorant UZ, finalista programu "MasterChef" Mariusz Kapała
O kulinarnej pasji, marzeniach i planach rozmawiamy ze Sławomirem Sobańskim, doktorantem Uniwersytetu Zielonogórskiego, finalistą programu „MasterChef”

Skąd się wzięła pasja gotowania?
Narodziła się w chwili rozpoczęcia studiów, kiedy zostałem zmuszony do radzenia sobie samemu. Choć z domu przywoziło się słoiki, ale nie zawsze.

Ale była studencka stołówka?
Przed studiami pracowałem jako kelner, widziałem, co się dzieje w różnych restauracjach. Wolałem sam spróbować. Początkowo nie wychodziło tak, jakby się oczekiwało, często coś spaliłem, ale się nie poddawałem. Mieszkałem w akademiku, więc warunki do gotowania były ograniczone. Do dyspozycji mieliśmy dwa palniki, w tym brak piekarnika, więc czasem trzeba było gotować na raty np. zasmażaną kapustę na jednym, która musiała czekać później na ziemniaki i schab. Poza tym studia to obowiązki, nauka, konferencje, egzaminy. Na rozwijanie pasji kulinarnej nie zostawało dużo czasu...

Całą rozmowę przeczytasz we wtorek, 27 września, w papierowym wydaniu "Gazety Lubuskiej" dla Czytelników z Zielonej Góry i okolic oraz w serwisie plus.gazetalubuska.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska