Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zatrucie na grillu. Coraz więcej osób w szpitalu

(jm)
Czy przyczyną zatrucia była kiełbasa?
Czy przyczyną zatrucia była kiełbasa? sxc.hu
Rośnie liczba osób, które zatruły się podczas grilla w Bronowicach. Co zaszkodziło połowie uczestników? Może sałatka, może kiełbasa...

- Dziesięć lat już tu pracuję i jeszcze nigdy nie spotkałam się z tym, żeby do zatrucia doszło na grillu - mówi nam Marzena Zasuwik z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Drezdenku. Wraz ze swoimi pracownikami wyjaśnia powody zatrucia pokarmowego, do którego doszło w Bronowicach koło Strzelec. Po wspólnym biesiadowaniu przy grillu źle poczuło się aż 13 osób. We wtorek informowaliśmy, że do szpitala trafiła jedna osoba. - Sytuacja się jednak szybko zmienia. Teraz w szpitalu są już cztery osoby. Dwie są w szpitalu w Drezdenku, dwie na oddziale zakaźnym w Zielonej Górze.

Co było przyczyną zatrucia? - Nie wiadomo. Do jedzenia była kiełbasa, ale też sałata z sosami oraz sałatki warzywne. Do tego ciasto drożdżowe z owocami i suche ciasto z budyniem oraz rabarbarem. Było też parę piw. Jajek nie było - mówi nam anonimowo jeden z uczestników grilla. On czuje się dobrze, ale jego żona trafiła do szpitala. - Zrobili jej badania i wyszło, że to salmonella - mówi mężczyzna.

Więcej w papierowym wydaniu "GL" dla Czytelników z północy w środę, 24 czerwca

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska