W Gorzowie zorganizowano Dzień Wegetarianizmu (zdjęcia)

    W Gorzowie zorganizowano Dzień Wegetarianizmu (zdjęcia)

    Źródło: Kamil Czerwiński, oprac. (pik)

    Gazeta Lubuska

    Gazeta Lubuska

    Dzień Wegetarianizmu w Gorzowie. Przyszło na niego około 180 osób.

    Dzień Wegetarianizmu w Gorzowie. Przyszło na niego około 180 osób. ©Kamil Czerwiński

    Zupy miso, sushi, sałatka ogórkowa, kotlety z cukini, zupa cebulowa - m. in. takich potraw mogli spróbować wegetarianie z Gorzowa. Zainteresowanie było tak duże, że w restauracji zabrakło miejsc.
    Dzień Wegetarianizmu w Gorzowie. Przyszło na niego około 180 osób.

    Dzień Wegetarianizmu w Gorzowie. Przyszło na niego około 180 osób. ©Kamil Czerwiński


    Fundacja Obrony Praw Zwierząt Anaconda wraz Fundacją Ad Rem zorganizowała dzień wegetarianizmu. Odbył się on 18 maja w restauracji Łubu Dubu. Był to pierwszy tego typu debiut obu fundacji w organizacji dnia wegetarianizmu. Impreza cieszyła się dużym zainteresowaniem gorzowian, którzy przybyli do Łubu Dubu na degustację potraw wegetariańskich. Był to ważny dzień dla wegetarian i wegan z Gorzowa, mogliśmy poznać się i porozmawiać na nurtujące nas tematy. Niezwykle ważne były rozmowy z osobami, które chciałyby zostać wege, lecz brak im wsparcia czy wiedzy jak sobie radzić w codziennym życiu.

    Już na pierwszym bloku tematycznym, jakim była kuchnia japońska przygotowana przez Aleksandrę Karłowską, zabrakło miejsc siedzących przy degustacji zupy miso, sushi, sałatki ogórkowej.

    Walory smakowe kuchni naturalnej wegetariańskiej zaprezentowało polsko-amerykańskie małżeństwo wege Mateusz i Amanda Piec. Mogliśmy posmakować kotletów z cukini, kuskus z warzywami, zupy cebulowej. Dużym zainteresowaniem kulinarnym cieszył się bigos Pani Barbary Styczeń.

    Niestety w trakcie trwania naturalnej kuchni zaczął padać deszcz, co uniemożliwiło niektórym pozostać do końca. Jednakże osoby najbardziej zainteresowane zostały na trzecim bloku, czyli kuchni indyjskiej. Wykwintne dania tej części świata zaprezentowało małżeństwo polsko- hinduskie Dorota Pandey- wegetarianka od 20 lat, Pawan Pandey- hinduski wegetarianin od urodzenia. Warzywa subji, zupa dahl, pieczywo paratha i deser gulabiamun zaspokoiły najbardziej wybrednych smakoszy kuchni wegetariańskiej.

    Produkty do dań wegetariańskich przekazały nam właścicielki sklepów ze zdrową żywnością w Gorzowie.

    W imprezie wzięło udział około 180 osób. Już zapraszamy za rok.


    Oferty pracy z Twojego regionu

    Czytaj treści premium w Gazecie Lubuskiej Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    GazetaLubuska.pl poleca:

    Znasz świetnego sołtysa lub rolnika? [NOMINUJ]

    Znasz świetnego sołtysa lub rolnika? [NOMINUJ]

    Przedszkole na medal! [ZGŁOSZENIA]

    Przedszkole na medal! [ZGŁOSZENIA]

    Filmowa wiosna w prezencie od Orange

    Filmowa wiosna w prezencie od Orange

    Od 17.04 fiskus już nie rozliczy PIT za ciebie. Jak teraz złożyć zeznanie roczne?

    Od 17.04 fiskus już nie rozliczy PIT za ciebie. Jak teraz złożyć zeznanie roczne?