W Gorzowie zorganizowano Dzień Wegetarianizmu (zdjęcia)

    W Gorzowie zorganizowano Dzień Wegetarianizmu (zdjęcia)

    Źródło: Kamil Czerwiński, oprac. (pik)

    Gazeta Lubuska

    Gazeta Lubuska

    Dzień Wegetarianizmu w Gorzowie. Przyszło na niego około 180 osób.

    Dzień Wegetarianizmu w Gorzowie. Przyszło na niego około 180 osób. ©Kamil Czerwiński

    Zupy miso, sushi, sałatka ogórkowa, kotlety z cukini, zupa cebulowa - m. in. takich potraw mogli spróbować wegetarianie z Gorzowa. Zainteresowanie było tak duże, że w restauracji zabrakło miejsc.
    Dzień Wegetarianizmu w Gorzowie. Przyszło na niego około 180 osób.

    Dzień Wegetarianizmu w Gorzowie. Przyszło na niego około 180 osób. ©Kamil Czerwiński

    13 zdjęć
    Przejdź do galerii

    Galeria dostępna tylko dla abonentów Gazety Lubuskiej

    Dzień Wegetarianizmu w Gorzowie.

    Dzień Wegetarianizmu w Gorzowie

    Link do głównego zdjęcia

    Dzień Wegetarianizmu w Gorzowie. ©Kamil Czerwiński


    Fundacja Obrony Praw Zwierząt Anaconda wraz Fundacją Ad Rem zorganizowała dzień wegetarianizmu. Odbył się on 18 maja w restauracji Łubu Dubu. Był to pierwszy tego typu debiut obu fundacji w organizacji dnia wegetarianizmu. Impreza cieszyła się dużym zainteresowaniem gorzowian, którzy przybyli do Łubu Dubu na degustację potraw wegetariańskich. Był to ważny dzień dla wegetarian i wegan z Gorzowa, mogliśmy poznać się i porozmawiać na nurtujące nas tematy. Niezwykle ważne były rozmowy z osobami, które chciałyby zostać wege, lecz brak im wsparcia czy wiedzy jak sobie radzić w codziennym życiu.

    Już na pierwszym bloku tematycznym, jakim była kuchnia japońska przygotowana przez Aleksandrę Karłowską, zabrakło miejsc siedzących przy degustacji zupy miso, sushi, sałatki ogórkowej.

    Walory smakowe kuchni naturalnej wegetariańskiej zaprezentowało polsko-amerykańskie małżeństwo wege Mateusz i Amanda Piec. Mogliśmy posmakować kotletów z cukini, kuskus z warzywami, zupy cebulowej. Dużym zainteresowaniem kulinarnym cieszył się bigos Pani Barbary Styczeń.

    Niestety w trakcie trwania naturalnej kuchni zaczął padać deszcz, co uniemożliwiło niektórym pozostać do końca. Jednakże osoby najbardziej zainteresowane zostały na trzecim bloku, czyli kuchni indyjskiej. Wykwintne dania tej części świata zaprezentowało małżeństwo polsko- hinduskie Dorota Pandey- wegetarianka od 20 lat, Pawan Pandey- hinduski wegetarianin od urodzenia. Warzywa subji, zupa dahl, pieczywo paratha i deser gulabiamun zaspokoiły najbardziej wybrednych smakoszy kuchni wegetariańskiej.

    Produkty do dań wegetariańskich przekazały nam właścicielki sklepów ze zdrową żywnością w Gorzowie.

    W imprezie wzięło udział około 180 osób. Już zapraszamy za rok.


    Oferty pracy z Twojego regionu

    Czytaj także

      Komentarze

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      GazetaLubuska.pl poleca:

      Symphonica - w Gorzowie zagrają ostro i symfonicznie

      Symphonica - w Gorzowie zagrają ostro i symfonicznie

      Zobacz dzieci, które wyprowadzą koszykarki

      Zobacz dzieci, które wyprowadzą koszykarki

      Laur Budownictwa 2016 - znamy zwycięzcę!

      Laur Budownictwa 2016 - znamy zwycięzcę!

      Koszmar! Tak wygląda Park Tysiąclecia w Zielonej Górze

      Koszmar! Tak wygląda Park Tysiąclecia w Zielonej Górze

      Gry On Line - Zagraj Reklama