Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czy współczesny chleb może być zdrowy?

Redakcja
W małych, rzemieślniczych piekarniach można kupić chleb pieczony w naturalny sposób.
W małych, rzemieślniczych piekarniach można kupić chleb pieczony w naturalny sposób. Wojciech Barczyński
6 maja w "Gazecie Lubuskiej" trzecia część cyklu "Słynne kuracje". Tym razem sprawdzimy fakty i mity dotyczące chleba. W przeszłości był on jednym z najprostszych leków dla ciała i ducha. Czy obecnie można kupić bochenki, które są tworzone w naturalny sposób?

Podobnie jak wędliny i wiele innych produktów spożywczych, również nasz chleb powszedni jest coraz bardziej nasycony różnymi, często niezidentyfikowanymi dla przeciętnego konsumenta dodatkami, zwanymi niekiedy, nie wiadomo dlaczego, polepszaczami. Fachowcy z branży nawet dzisiaj oficjalnie sugerują, że dodatki są konieczne, bo inaczej chleb nie byłby dobry i piękny, smakowity. Z takim stanowiskiem trudno się zgodzić.

W tej części dodatku znajdziesz także informacje na temat kuracji kozim mlekiem, które mogą m.in. podnieść naszą odporność. Przyjrzymy się również lekami z mleka zsiadłego oraz balsamom z gęsich smalców.

"Słynne kuracje" (część 3) już 6 czerwca z "Gazetą Lubuską"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska