Gluten to szczególny rodzaj białka, które występuje w zbożach, np. owies, jęczmień, pszenica, żyto, pszenżyto lub orkisz. Wykorzystywany jest głównie jako środek wiążący i odpowiada za elastyczność oraz miękkość pieczywa, a także za jego chrupiącą skórkę. Jest też niestety bardzo silnym alergenem oraz przyczyną celiakli i poważnych alergii pokarmowych.
Na 16 stronach dodatku przeczytasz także m.in. o tym jak można oszczędzać swoje gardło, dlaczego warto regularnie kontrolować stan swojego zdrowia oraz czy rajstopy lecznicze rzeczywiście mogą przynieść ulgę naszym nogom
Czytaj 29 maja w "Gazecie Lubuskiej"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?