Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nasze albumy kupisz przez Internet

Agnieszka Stawiarska
Albumy i książki wydane przez „Gazetę Lubuską” możecie kupić w księgarni internetowej Bonito. Dobre ceny, szybka dostawa i wygodne zakupy. Polecamy.

Wszystkie albumy powstały z materiałów przygotowanych przez dziennikarzy „Gazety Lubuskiej”. Są niepowtarzalne z tego właśnie powodu, bo tych opowieści, zdjęć, rysunków, czy przepisów kulinarnych nie znajdziecie ich w innych wydawnictwach.

Niezwykłe i tajemnicze miejsca w naszych lasach

Album jest świetną lekturą dla czytelników, którzy szukają inspiracji turystycznych. Jeżdżą, chodzą, pływają kajakami, wypoczywają na łonie natury, ale też chcą więcej o niej wiedzieć. W książce znajdą 54 gotowe propozycje wycieczek po woj. lubuskim, a ściśle po lasach tego regionu. Zapewne niewielu mieszkańców innych regionów, a także samego Lubuskiego, wie, że w tutejszych lasach mogą znaleźć atrakcje flory i fauny podobne jak w Bieszczadach, na Żuławach i w Karpatach. Książka powstawała przy współpracy z Lasami Państwowymi, przewodnikami byli więc m.in. leśnicy, ale także inni znawcy lubuskiej przyrody. Ogromną zaletą albumu jest fakt, że każdą wycieczkę dziennikarze przeszli, przejechali, przeżyli na własnej skórze. Mamy więc relacje z pierwszej ręki, piękne zdjęcia i ryciny. Lubuskie lasy może więc zwiedzać każdy chętny, nawet z odległej części Polski i tylko czytając. A jeśli już dojedzie w Lubuskie, będzie doskonale przygotowany do poznawania natury regionu.
>>TU KUPISZ KSIĄŻKĘ<<

Nasze albumy kupisz przez Internet

Kresy kraina dzieciństwa naszych ojców i dziadów cz. II

Album nosi podtytuł „Świat, którego już nie ma”, 22 kresowe opowieści Czytelników „Gazety Lubuskiej”. Dziennikarze gazety wysłuchali i spisali wspomnienia mieszkańców dawnych Kresów. Wspomnienia czasem przesycone nostalgią, czasem wzruszeniem, czasem strachem. Wielu bohaterów, tych coraz bardziej zapomnianych historii, już nie żyje. Gdy opowiadali o miejscach swojego dzieciństwa, czuli smaki tamtego jedzenia, zapachy łąk. Wciąż widzieli tamte zachody słońca, blask jeziora, słyszeli śpiewy tamtych ptaków. Ale przede wszystkim utrwalali historię swoich rodzin, sąsiadów, przyjaciół i wrogów. Historię świata, który już nie istnieje. To najcenniejsze, co może być w dziejach narodu i kraju, ocalone w pamięci, choć ta jest inna u każdego z bohaterów albumu. Lektura przenosi czytelnika w czasy sprzed co najmniej 100 lat. Działa na wyobraźnię zdjęciami z domowych archiwów. Fantastyczna książka. Album jest drugą częścią, bo wspomnień przybywało wraz z pracą reporterów „Gazety Lubuskiej”, ale jest samodzielnym wydawnictwem, którego lektura nie wymaga poznania części pierwszej.
>>TU KUPISZ KSIĄŻKĘ<<

Nasze albumy kupisz przez Internet

Niezwykłe i tajemnicze smaki Ziemi Lubuskiej

Jak smakuje porzeczkowiec? A płachetka kołpakowata w pomidorach? Sieniawskie kotlety rybne? Dowie się ten, kto pozna album „Niezwykłe i tajemnicze smaki Ziemi Lubuskiej” i ugotuje według podanych w książce 100 przepisów. Nie ma w historii kulinariów takiego pojęcia jak kuchnia lubuska, bo smaki tego regionu powstały z każdej kuchni, którą przywieźli na te ziemie osadnicy i zmieniały ją kolejne pokolenia. Dzięki takiej przeszłości, jest ona często zaskakująca, urozmaicona, bez jakiejś stałej tendencji. Zjesz tutaj i kluski śląskie, i pierogi ruskie, i te z szyjkami rakowymi. Znajdziesz pyszności z dziczyzny podlane miejscowym winem, i niespodzianki z grzybami z okolicznych lasów. Album nie jest tylko książką kulinarną. To podróż po regionie, historie mieszkańców i ich pasji kulinarnych, ale także przepisy na potrawy, w tym wiele produktów regionalnych. Książka jest też podpowiedzią, gdzie warto pojechać podczas wypadów turystycznych w Lubuskie, aby dobrze zjeść.
>>TU KUPISZ KSIĄŻKĘ<<

Nasze albumy kupisz przez Internet

Przepisy sprawdzone przez pokolenia

Czego szukamy w książkach kulinarnych? Solidnych, sprawdzonych i dobrze opisanych receptur. Takie wymagania spełnia książka „Przepisy sprawdzone przez pokolenia”. Dziennikarka Magda Weidner przeprowadziła setki rozmów z gotującymi kobietami i mężczyznami. Większość spełnia się w kuchni jako amatorzy, część zawodowo. Wybrała najlepsze jej zdaniem przepisy, które zadowolą amatorów tradycyjnego przygotowania dań, jak i też tych poszukujących nowych wrażeń. Zawartość książki podzielona jest na cztery rozdziały: Zupy, Dania główne, Słodkości, Przetwory domowe i dodatki. Znajdziemy więc pomysły na obiady, kolacje, przegryzki, desery i zaprawy. Są receptury na dania jarskie, mięsne, mączne. Książka bogata w pomysły kulinarne i co najważniejsze złożona ze sprawdzonych przez lata i pokolenia przepisów.
>>TU KUPISZ KSIĄŻKĘ<<

Nasze albumy kupisz przez Internet

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska