Składniki na ciasto
200 g mąki
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
20 g drożdży
130 ml wody gazowanej
1 szczypta soli
Składniki na farsz
1 kółeczko kiełbaski
1/3 słoiczka papryczki marynowanej
15 g sera żółtego
1/2 cebulki
6 pieczarki
4 łyżki oleju
3 łyżki ketchupu
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
3 oliwki czarne
Składniki na sosik
100 ml jogurtu naturalnego
5 łyżki śmietany
1 łyżka ziół
4 ząbki czosnku
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól. Do wody dodajemy drożdże, cukier, olej. Wszystko mieszamy, wlewamy do mąki, wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczkę i pozostawiamy do podrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie formujemy serduszko dla ukochanego, zawijamy boczki dookoła. Olej rozgrzewamy. Kiełbaskę kroimy , podsmażamy na oleju. W dwóch pieczarkach wycinamy serduszka, resztę pieczarek drobno kroimy. Cebulkę obieramy, kroimy w krążki, szklimy na patelni razem z pokrojonymi pieczarkami.
Pod koniec kładziemy dwie pieczarki na 3 minutki po 1,5 minutki na każdą stronę. Ciasto serduszkowe smarujemy ketchupem, wykładamy dookoła kiełbaskę, cebulkę,robimy papryczkowy nosek, resztę kroimy i wykładamy na ciasto z pieczarek robimy oczka, a resztę wykładamy na ciasto, z oliwek robimy buźkę. Posypujemy startym serem i przyprawą do pizzy. A w "oczkowe " pieczarki wkładamy ser. Pizzę posypujemy dookoła papryczką. I wstawiamy do piekarnika na 25 minut w 180 stopniach. Składniki na sosik łączymy ze sobą, mieszamy w blenderze, podajemy z pizzą. Gdy podajemy pizzę sosik wlewamy do serduszkowego noska z papryczki.
Smacznego! Przez żołądek do serca
Autorka przepisu wzięła udział w konkursie, który odbył się na naszym kulinarnym fanpage: Lubuskie smaki Kulinarna strona rozkoszy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?