Słonecznik należy do bardzo malowniczych i popularnie uprawianych roślin w ogrodach. Zazwyczaj ceni się go tylko za bardzo smaczne i cenne dla zdrowia nasionka. Powszechnie używa się w kuchni również oleju słonecznikowego. W domowej i ludowej medycynie naturalnej dawniej stosowano również żółte płatki kwiatowe. Jak to wygląda obecnie?
W pierwszej części odkryjemy także lucernę. Stosowania głównie jako pasza dla bydła, jest prawdziwą bombą witaminową. Przyjrzymy się także pietruszce. O bogactwie jej natki nie trzeba nikogo przekonywać. Okazuje się, ze na tym nie kończą się jej właściwości.
Szukaj pierwszej części cyklu "Słynne kuracje" w "Gazecie Lubuskiej" 23 maja
Przeczytaj też:Fit na topie! Najpopularniejsze siłownie i kluby fitness oraz trenerzy personalni 2015
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?