Niedawno pani Marta zdradziła nam, która z jego potraw najbardziej jej smakuje. Sebastian Perchel, znany w Polsce operator filmowy, serwuje ją żonie, gdy chce ją wprawić w dobry humor.
Kurczak w zielonym curry
Składniki: kurczak 200 g, pasta green curry pół łyżeczki, czosnek 2 ząbki, imbir (świeży) 2 łyżeczki, cebula dymka ze szczypiorem 3 małe, pół limonki, mała cukinia, pół pomidora, sos sojowy, sos rybny, bazylia tajska, 1 szklanka rosołu, mleko kokosowe 200 ml, mąka ziemniaczana, olej słonecznikowy, ryż jaśminowy
Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kawałki 2 cm na 1cm. Wkładamy do miski, dodajemy sos sojowy i rybny (4 krople), 1 łyżeczkę imbiru i dwa ząbki czosnku. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Kroimy dymkę - cebulki i szczypiorek, cukinię w kostkę, bazylię drobno siekamy. Pomidora sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy olej na patelni teflonowej lub woku. Kurczaka delikatnie posypujemy mąką ziemniaczaną. Wrzucamy na patelnię kurczaka i dodajemy cebulki. Gdy mięso się zarumieni, dodajemy cukinię, odrobinę imbiru, czosnku i pastę green curry. Smażymy mieszając około 1 minutę i wlewamy odrobinę rosołu i mleko kokosowe - dusimy około 10 minut, dodajemy cytrynę i bazylię.
Potrawę podajemy najlepiej w głębokiej misce i posypujemy pomidorem, szczypiorem. Najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?