Szynka w cieście to sztandarowy przysmak wypiekany przez Stanisława Mikanowicza, właściciela piekarni Madaks z Przytocznej. Nominację do tytułu Kulinarnej Perły zdobyła na targach żywności, które odbyły się w minioną niedzielę w Ochli pod Zieloną Górą.
- Rozstrzygniecie nastąpi wczesną jesienią podczas targów Polagra w Poznaniu. W Ochli odniosłem dubeltowy sukces, bo moja zupa pomidorowa zajęła drugie miejsce w swojej kategorii - zaznacza S. Mikanowicz.
Piekarz wypieka szynki według przepisu swojego dziadka Bolesława Mikanowicza. Zaczyna od ich peklowania w specjalnej zalewie. Potem S. Mikanowicz przyprawia je i piecze w piecu chlebowym. W ostatniej fazie owija specjały ciastem chlebowym i ponownie wkłada do pieca. Jak powstają przysmaki? Galerię zdjęć z ich przygotowywania można zobaczyć na naszym portalu internetowym (www.gazetalubuska.pl).
Od 7 sierpnia nasza gazeta ma dodatkowy adres: www.gazetalubuska.pl/premium. To nowa, a wkrótce płatna część naszego serwisu. Do systemu sprzedaży najciekawszych materiałów przystępujemy razem z innymi 41 portalami, które powiązane są z najpopularniejszymi gazetami i czasopismami w Polsce. Do niedzieli można korzystać z systemu za darmo, potem za dostęp do wszystkich tytułów wystarczy zapłacić 19,90 zł miesięcznie.
Rejestracja i szczegóły na www.gazetalubuska.pl/premium
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?