Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sztuczki kulinarne, czyli warto wiedzieć gotując

(staw)
Fot.
Czy wiesz jak uratować przesoloną zupę? Kiedy dodać czosnek, aby potrawa była pełna jego aromatu?

Czekamy na Wasze pomysły kulinarne - porady i przepisy. Opublikowane nagrodzimy. Zapraszamy do gotowania z "Gazetą Lubuską". Na Państwa pomysły czekamy pod adresem mailowym: [email protected]

Porady od kuchni

* Kiedy przesolimy zupę, należy włożyć do niej pokrojonego, surowego ziemniaka lub ryż (ok. szklanki) w płóciennym woreczku. One wchłoną nadmiar soli.

* Aby czosnek był wyczuwalny w potrawie i nadał aromat, dodajemy go pod koniec gotowania.

* Fioletowe warzywa i owoce( jagody, kapusta czerwona, winogron) zawierają barwnik, który zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, poprawia wzrok i działa przeciwzapalnie. Krojone nożem lub na metalowej tarce szybko ulegają odbarwieniu.

* Zielone warzywa (szpinak, sałata, szczaw) są źródłem beta-karotenu oraz kwasu foliowego. Działają anytynowotworowo, poprawiają ukrwienie i dodają energii. Szybko bledną pod wpływem soku z cytryny i octu.

* Żółte, pomarańczowe i czerwone warzywa oraz owoce (papryka, pomidory, morele, dynia) dostarczają beta-karotenu i mają korzystny wpływ na kondycję i koloryt skóry. Zachowują kolor w czasie mrożenia i gotowania, ale tracą go w dużym stopniu podczas suszenia.

* Sałatki z warzyw bogatych w beta-karoten lepiej skropić oliwą, aby organizm łatwiej przyswoił ten składnik.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska