Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szaszłyki z mozzarelli i inne przepisy na przekąski do potraw z grilla. Proponuje Marta Krawczyk z Barlinka

Redakcja
Kilka pomysłów na dodatki do potraw z grilla i nie tylko. Dziękujemy Marcie Krawczyk z Barlinka.
Fot. Marta Krawczyk

(fot. Fot. Marta Krawczyk)

Przekąski z ogórka
Składniki: 2 ogórki, 200 g serka twarogowego, 1 łyżka śmietany, sok z 1/2 cytryny, po 1/4 papryki żółtej i czerwonej, szczypior, sól, pieprz.

Przygotowanie: ogórka umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw (środek z pestkami odłożyć), poukładać dekoracyjnie na talerzach, posypać solą i pieprzem. Twarożek wymieszać z sokiem z cytryny, śmietaną, solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w kostkę papryką. Twarożek ułożyć na ogórkach, podawać z grzankami.

Fot. Marta Krawczyk

(fot. Fot. Marta Krawczyk)

Kiełkująca sałata
Składniki: 50 g kiełków rzodkiewki, 1 żółta papryka, 2 kromki chleba razowego z pestkami dyni, kilka pomidorków koktajlowych, 40 g sera topionego wędzonego, oliwa z oliwek, ocet winny, sól, pieprz, tymianek, oregano.

Przygotowanie: kiełki myjemy, dokładnie suszymy, pomidorki kroimy na pół, paprykę w cienkie paseczki, ser w krążki, dodajemy do kiełków, polewamy oliwą, octem, posypujemy solą, pieprzem, oregano i tymiankiem, mieszamy. Rozkładamy na talerzach, chleb opiekamy na grillu, kroimy w kostkę, układamy na sałatce, polewamy oliwą.

Fot. Marta Krawczyk

(fot. Fot. Marta Krawczyk)

Sałatka z surimi
Składniki: 1 opakowanie paluszków surimi, 1/2 puszki groszku, 2 łodygi selera naciowego, 1 opakowanie mini mozzarella, natka pietruszki, dymka, sól, pieprz, oliwa z oliwek, sok z 1/2 cytryny, bazylia.

Przygotowanie: paluszki surimi polewamy oliwą, opiekamy chwilę na grillu. Kroimy w kawałki, seler kroimy w półksiężyce, mozzarelle na pół, dymkę w krążki. Składniki mieszamy, dodajemy groszek i poobrywane z gałązek listki natki, dodajemy oliwę, sok z limonki sól, pieprz i bazylie, mieszamy.

Szaszłyki z mozzarelli
Składniki: 2 wędzone mozzarelle, 1 cukinia, 100 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach, 100 g pomidorków koktajlowych, oliwa z oliwek.

Przygotowanie: cukinie kroimy obieraczką do warzyw w cienkie plastry, mozzarelle kroimy w większą kostkę, połowę kawałków sera owijamy plasterkami cukinii, drugą połowę plastrami boczku. Na patyczki do szaszłyków na przemian nabijamy ser w cukinii i boczku. Na środku szaszłyka nabijamy po pomidorku. Polewamy szaszłyki oliwą, pieczemy na grillu 5 min., kilkakrotnie obracając.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska