Ciasto:
8 jaj
25 dkg margaryny
40 dkg cukru pudru
30 dkg maku
60 dkg jabłek
10 łyżek kaszy manny
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
Polewa:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki zimnej wody
Sposób wykonania:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać do jednym żółtku, łyżce sparzonego i
zmielonego maku. Dalej ucierać. Włożyć starte na grubej tarce jabłka.
Wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę, kaszę, bakalie i lekko wymieszać.
Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut. Wszystkie składniki polewy włożyć
do naczynia i gotować około 4 min. Wystudzony placek polać ciepłą polewą.
Zostań fanem pysznych smaków >> ** Lubuskie smaki - kulinarna strona rozkoszy **
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?