MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Świąteczne dogadzanie

Grażyna Zwolińska
Wykwintne jajka z kawiorem
Wykwintne jajka z kawiorem fot. Grażyna Zwolińska
Kapary, kawior, wino, kaczka i inne smakowitości.

Większość z nas na co dzień pieniędzmi nie szasta. Kupujemy z głową i w zgodzie z zawartością portfela. Przed świętami przynajmniej część tej głowy tracimy. Na stole pojawiają się więc wykwintniejsze potrawy.

Jajka z kawiorem
Składniki:

  • 10 jaj
  • słoiczek kawioru czerwonego
  • słoiczek kawioru czarnego
  • majonez
  • kilka czarnych oliwek
  • natka pietruszki
  • liście sałaty

    Przygotowanie:
    1. Jajka gotujemy na twardo i schładzamy szybko w zimnej wodzie (łatwiej wtedy odchodzi skorupka).
    2. Półmisek dekorujemy liśćmi sałaty. Układamy na nim obrane i przekrojone wzdłuż na pół jajka.
    3. Każdą połówkę dekorujemy łyżeczka majonezu.
    4. Na majonezie układamy paski czerwonego i czarnego kawioru.
    5. Całość ozdabiamy czarnymi oliwkami i natką.

    Kaczka z owocami

    Składniki:
  • dorodna kaczka
  • cztery kwaśne jabłka (lepiej się upieką)
  • cztery ziemniaki średniej wielkości
  • garść suszonych śliwek bez pestek
  • łyżka suszonego majeranku
  • dwie łyżki jasnego octu winnego
  • dwie-trzy łyżki oleju
  • sól, pieprz

    Przygotowanie:
    1. Kaczkę umyć i osuszyć, np. papierowym ręcznikiem.
    2. Część majeranku wymieszać z solą i natrzeć mieszanką kaczkę wewnątrz i z zewnątrz. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
    3. Ziemniaki obrać. Podgotować 10-15 minut w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić w dużą kostkę.
    4. Jabłka pokroić w cząstki, usuwając gniazda nasienne (są zwolennicy obierania jabłek ze skórki i nie obierania).
    5. Śliwki posiekać. Jeśli są zbyt suche, można je wcześniej namoczyć w gorącej wodzie.
    6. Ziemniaki wymieszać z jabłkami i śliwkami, posolić, dodać resztę majeranku i ocet winny.
    7. Napełnić nadzieniem kaczkę. Otwór zaszyć. Polać ptaka olejem i piec w temperaturze 180 st. C około dwóch godzin.

    Śledzie w białym winie

    Składniki:
  • cztery duże śledzie
  • 5 dag cebuli
  • 10 dag białej części pora
  • pół szklanki dobrej oliwy
  • pół cytryny
  • 2/3 szklanki wytrawnego lub półwytrawnego białego wina
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • kawałek świeżego korzenia imbiru
  • łyżeczka cukru

    Przygotowanie:
    1. Śledzie wymoczyć i przygotować filety (można też użyć ładnych matiasów). Filety pokroić na kawałki.
    2. Białą część pora i cebulę oczyścić i drobno posiekać.
    3. Do wina dodać cukier i pokruszone przyprawy. Zagotować i ostudzić pod przykryciem.
    4. Do ostudzonego wina dodać sok z cytryny i oliwę.
    5. W głębokiej salaterce lub słoiku układać warstwami na przemian: śledzie oraz cebulę i por. (Cebulę i por można wcześniej sparzyć wrzątkiem i ostudzić - będą mniej ostre).
    6. Całość zalać sosem.

    Najsmaczniejsze są na drugi dzień.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska