Masz konto w Lubuskiej?

    Zaloguj się

    Z tej opcji korzystają Czytelnicy, którzy dostali kod dostępu do Lubuskiej.

    Gazeta Lubuska

    Masz konto w Piano?

    Zaloguj się do Piano

    Z tej opcji korzystają Czytelnicy, którzy samodzielnie kupili abonament.

    Cudowna aronia

    (zka)

    Gazeta Lubuska

    Aktualizacja:

    Gazeta Lubuska

    Cudowna aronia

    ©Fot. DigiTouch

    Znali ją od dawna Indianie oraz mieszkańcy Syberii. Sok z jej owoców podawano kobietom w ciąży i osobom w sile wieku jako eliksir młodości.
    Cudowna aronia

    ©Fot. DigiTouch

    Aronia pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy została sprowadzona pod koniec XVIII w. Jej owocami są nieduże ciemnogranatowe jagody o aromatycznym, nieco cierpkim miąższu.

    Pij na zdrowie

    O leczniczych właściwościach aronii, potwierdzonych badaniami, mówi się ostatnio coraz więcej. Okazało się, że ma ona właściwości podobne do czerwonego wina. Sok z aronii można jednak pić całkiem bez ograniczeń, w przeciwieństwie do napojów alkoholowych.

    Owoce aronii zawdzięczają swe terapeutyczne właściwości bioflawonoidom i rutynie. Zapewniają one dobrą kondycję naczyniom krwionośnym. To ważna informacja dla osób ze skłonnością do żylaków i miażdżycy.
    W Pomorskiej Akademii Medycznej oraz Klinice Kardiologii AM w Warszawie udowodniono, że wyciąg z tego owocu pozwala dość skutecznie regulować nadciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic i chroni przed chorobami serca. Spadek ciśnienia notowano już po sześciu tygodniach terapii u niemal wszystkich badanych osób.
    Spożywana w różnej postaci aronia chroni też przed anginą i przeziębieniami.

    Niszczy wolne rodniki

    Owoce aronii to jednak przede wszystkim jedno z najbogatszych źródeł związków antyoksydacyjnych (antocyjanów) w przyrodzie. W 100 g znajduje się ich ok. 500 mg. Aroniowe jagody wykazują najsilniejsze działanie przeciwutleniające, jakie kiedykolwiek zarejestrował człowiek. Chronią przed nowotworami, bo unieszkodliwiają wolne rodniki uszkadzające struktury komórkowe organizmu. Ułatwiają też przemianę materii, szczególnie gospodarkę tłuszczową organizmu, a także łagodzą dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby.

    Owoce aronii i ich przetwory wspomagają także usuwanie z organizmu szkodliwych metali ciężkich, takich jak ołów, które gromadzą się tam z powodu zanieczyszczonego środowiska. Ponadto chronią naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Wskazane jest więc wykorzystywanie aronii w szeroko pojętej profilaktyce wielu chorób, w szczególności tzw. chorób cywilizacyjnych.


    Obniży ciśnienie
    Przy nadciśnieniu zaleca się picie ok. 30 ml soku trzy razy dziennie przed posiłkiem przez cały miesiąc. Kurację tę można oczywiście co pewien czas powtarzać.
    Sok można zrobić samemu. Wrzucić owoce do parownika i ogrzewać na ogniu aż do "wyczerpania się" całego soku. Dosłodzić, wlać gorący do słoików i pasteryzować. Zasypanie owoców cukrem daje to o wiele gorsze rezultaty.







    Twój bezpłatny dostęp do www.gazetalubuska.pl wkrótce wygaśnie

    Zostań Czytelnikiem plus i otrzymaj:

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Nasze akcje

    Wideo