(zka)

    Gazeta Lubuska

    Aktualizacja:

    Gazeta Lubuska

    Te owoce są niezastąpione w kuchni. A ponieważ o tej porze roku w sklepach i na targowiskach ich nie brakuje, proponujemy kilka prostych jabłkowych przepisów.
    Tym razem na słodko, choć przecież jabłka są także doskonałym dodatkiem do surówek, sałatek, a nawet mięs. Można z nich również przyrządzić zupę. Nie należy też zapominać o tym, że dietetycy zalecają zjedzenie choć jednego jabłka dziennie dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.
    JABŁKA Z KRUSZONKĄ
    Składniki:
  • 1 kg kwaśnych lub słodko-winnych jabłek
  • 200 ml mąki
  • 2-3 łyżki cukru
  • 7 dag masła
  • 2 dag orzechów włoskich
  • budyń waniliowy w proszku
  • pół l mleka.

    Przygotowanie:

    1. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Wyłożyć na natłuszczoną formę do pieczenia.

    2. Orzechy rozdrobnić.

    3. Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę.

    4. Posypać jabłka orzechami i kruszonką.

    5. Piec przez 25 minut w 225 st. C.

    6. Ugotować budyń (jeśli kupiliśmy niesłodzony, dodać do niego cukier zgodnie z przepisem).

    7. Ciasto, od razu po wyjęciu z piekarnika, polać budyniem.

    Po pokrojeniu na kawałki, podawać póki gorące.

    PIEROŻKI Z JABŁKAMI
    Składniki:
  • 30 dag mąki
  • kostka dobrej margaryny
  • 3 żółtka
  • łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • odrobina drożdży
  • jabłka
  • sól
  • cukie
  • do posypania.

    Przygotowanie:

    1. Mąkę posiekać z dobrze schłodzoną margaryną.

    2. Dodać żółtka, śmietanę, pokruszone drożdże, sól i zagnieść ciasto.

    3. Odłożyć je na kilka godzin do lodówki.

    4. Po wyjęciu, rozwałkować na placek o grubości pół cm i wykroić szklanką krążki.

    5. Obrać jabłka, pokroić w ósemki, usuwając gniazda nasienne.

    6. Kłaść kawałki jabłek na jednej połowie krążków z ciasta. Drugą połowę zawinąć na jabłko tak, żeby jego grubsza strona pozostała odkryta.

    7. Piec w mocno nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu posypać ciasteczka cukrem pudrem.
    Pierożki można jeść na zimno, lecz chyba smaczniejsze są na gorąco.

    JABŁKA W WINNYM SOSIE
    Składniki:
  • 2 jabłka
  • 2 żółtka
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • skórka otarta z cytryny.

    Przygotowanie:

    1. Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.

    2. Włożyć połówki na kilka chwil do niewielkiej ilości wrzącej wody i po lekkim obgotowaniu wyjąć, odcedzić i ułożyć w szklanych miseczkach.

    3. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, ustawiając na naczyniu z wrzącą wodą.

    4. Do gorącej masy wlewać cienkim strumieniem wino, ciągle ubijając. Ogrzewać do chwili, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać startą cytrynową skórkę.

    5. Polać sosem jabłka w miseczkach.

    Deser można przybrać kawałeczkami smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub odrobiną konfitur. Można go jeść na ciepło lub na zimno.

  • Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Nasze akcje

    Wideo