Październik był kolejnym miesiącem podwyżek masła. W skali miesiąca, jego ceny podskoczyły o 3,3% - podaje Główny Urząd Statystyczny.

Kowalski płacił za żywność więcej niż we wrześniu. Mowa o jednoprocentowym wzroście.

Co podrożało najbardziej? Warzywa (o 6,7%), masło (o 3,3%), owoce (o 2,5%). Za produkty z grupy „mleko, sery, jaja” konsument płacił o 1,3% więcej. A dokładnie:

  • jaja - o 5,2%
  • jogurty, śmietanę, napoje i desery mleczne – o 1,4%
  • mleko – o 0,4%
  • sery i twarogi – o 0,3%

Sprawdź też: Plony wysokie, ale... Niska zawartość cukru w burakach martwi rolników

W październiku płaciliśmy więcej także za pieczywo (o 0,4%) oraz tłuszcze roślinne (o 0,3%).

Co zatem było tańsze? Mąka (o 2,0%), cukier (o 1,8%), ryż (o 0,5%) i mięso (przeciętnie o 0,4%):

  • drób – o 1,5%
  • wieprzowina – o 1,3%
  • wołowina utrzymała się na poziomie notowanym we wrześniu
  • cielęcina podrożała - o 0,5%

Po 0,1% spadły ceny ryb i owoców morza oraz makaronów i produktów makaronowych.

GUS podaje, że ceny napojów bezalkoholowych - w porównaniu z poprzednim miesiącem - wzrosły o 0,1%. Więcej niż we wrześniu br. płacono za wody mineralne lub źródlane (o 0,6%), soki owocowe i warzywne (o 0,4%) kakao i czekoladę w proszku (o 0,3%) i herbatę (o 0,1%).

W dół poszły ceny kawy (o 0,3%) i napojów alkoholowych (o 0,4%).

W październiku za wyroby tytoniowe należało zapłacić o 0,2% więcej.

Źródło informacji: GUS