Być może polubimy je i wejdą na stałe do naszego jadłospisu.
Na pewno warto zacząć używać cieciorki. To mało u nas znane strączkowe warzywo zasługuje na większą uwagę. W południowych krajach, np. w Hiszpanii, cieciorka jest bardzo popularna. Można ja kupić w postaci suchych ziaren (jak u nas groch czy fasolę), albo już ugotowaną w puszkach lub słoikach.
Cieciorkę można też dostać w naszych sklepach, np. na stoiskach ze zdrową żywnością. Jest bardzo wydajna, bo po ugotowaniu znacznie zwiększa swoją objętość.
Sałatka z cieciorki
Składniki:
Przygotowanie:
1. Cieciorkę (nazywaną też ciecierzycą) namoczyć w trzykrotnie większej ilości wody i pozostawić na 12 godzin, np. na noc.
2. Gotować do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem listka laurowego. Zwykle wystarczy 45 minut.
3. Pomidory, paprykę i szczypiorek pokroić i wymieszać z cieciorką.
4. Dodać drobno posiekane zioła oraz przyprawy i sól.
5. Zalać całość octem balsamicznym i olejem. Dodać pistacje.
Do takiej sałatki można też dorzucić kawałki tuńczyka z puszki.
Ryż z warzywami
Składniki:Przygotowanie:
1. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju.
2. Warzywa oczyścić, pokroić w kostkę i dodać do cebuli.
3. Całość dusić pod przykryciem, dodając sól, pieprz ziołowy i curry.
4. Gdy warzywa są prawie miękkie, wsypać do nich ryż. Wymieszać. Pozwolić mu nabrać koloru soku warzywno-olejowego z curry.
5. Dodać dwa razy więcej wody niż ryżu (w tym przypadku - dwie szklanki). Znów wymieszać i przykryć. Dusić na wolnym ogniu, nie mieszając.
6. Gdy ryż już "wypił" całą wodę, spróbować, czy już jest dobry. Jeśli nie, dodać jeszcze trochę wody, znowu przykryć i odczekać, aż będzie ugotowany.
7. W ostatniej fazie gotowania należy dodać drobniutko posiekanego czosnku.
8. Gdy potrawa jest gotowa, mieszamy ją , posypujemy drobno posiekaną bazylią i pokruszonymi orzechami włoskimi.
Do przyrządzania tej potrawy można też wziąć nieco inny zestaw warzyw. Należy również pamiętać, aby przygotowywać ją w odpowiednio większym naczyniu, bo musi się nam w nim zmieścić napęczniały ryż.
Taki sposób gotowania ryżu wzbogaca jego smak i aromat, ponieważ wchłania on cały sok wydzielany przez inne składniki potrawy. Tak przyrządza się wiele typowych dla południa Europy potraw, np. hiszpańską paellę.
Dorada po marynarsku
Składniki:Przygotowanie:
1. Brytfannę posypujemy warstwą soli.
2. Kładziemy na niej rybę (w całości, bez patroszenia i przyprawiania).
3. Rybę przysypujemy solą.
4. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut (czas zależy od rodzaju i grubości ryby).
5. Wyjmujemy brytfannę. Z ryby zdejmujemy delikatnie pokrywę z soli. I gotowe!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?