Nalewka to alkoholowe wyciągi z owoców, ziół, kwiatów a nawet korzeni
W dodatku "Domowe nalewki", który w piątek, 17 października otrzymasz z "Gazetą Lubuską", znajdziesz m.in. przepis na wiśniówkę Wielebnego, nalewkę z jeżyn, aronii, pigwy, orzechów włoskich, żurawiny, dzikiej róży i wielu innych owoców i ziół.
Przeciętnie mają 40-45 procent alkoholu. Sporządza się je poprzez zalanie owoców czy ziół alkoholem. Nalewki podaje się w małych kieliszkach (50 ml) do pikantnych przekąsek. Półwytrawne i półsłodkie podawane są zgodnie ze staropolską tradycją do mięs.
W Polsce mamy wspaniałe owoce, powinniśmy je wykorzystać jak najlepiej. Teraz jest świetny czas na wyczarowanie tarniówki, gruszkówki, nalewki z żurawiny czy orzechów laskowych. Smakujmy więc nasze nalewki, jak Francuzi szampany i Bordeaux, a Szkoci - whisky.
Dziś w "Gazecie Lubuskiej" dodatek "Domowe nalewki". Znajdziesz w nim przepisy na nalewki z Receptariusza Panny Apteczkowej z XIX w., znalezionego na Kresach w 1863 r. Recepty na sporządzenie domowych trunków są sprawdzone, a do tego opatrzone poradami i sekretami, które są ciągle aktualne. Korzystajmy z tych mądrości!
Zobacz też: Pogoda na najbliższe 15 dni dla lubuskich miast oraz Głogowa, Wolsztyna i Międzychodu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?