MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Smaczne pomidory

(mc)
Ciemno brunatne z pomarszczoną skórką, zalane oliwą albo ususzone jak grzyby. To jeden ze sposobów przyrządzania pomidorów.

W pomidorowym słoiku ma być ziołowo, pikantnie i egzotycznie - tak jakby faktycznie razem z pomidorami zamknięto w nim słońce i ciepło letnich wieczorów, zapach ogrodu i świeżych ziół w wieczornej rosie.

W sklepach znajdziemy pomidory suszone w zalewie (z octem winnym, ziołami, papryczką i pietruszką) w słoiczkach od 275 gram po 340 gramowe słoje. Ceny w zależności od producenta i wielkości opakowania wahają się od 9 do 30 zł. Data ważności takich pomidorów jest dość długa, bo około roku. W niektórych sklepach można je też kupić na wagę.

Dostępne są także suszone pomidory do ryb i grilla (cena niecałe 4 zł) - woreczek suszu (bez oliwy) zawiera także ususzone kawałki szpinaku, bazylii, cytryny, rozmarynu, orzeszków arachidowych, czosnku, soli i pieprzu. Taka mieszanka nie zawiera glutaminianu sodu i świetnie nadaje się do sporządzenia marynaty do mięs i ryb.

Całą zawartość opakowania suszu zalewamy oliwą i nacieramy produkt do smażenia. Wkładamy do lodówki. Po godzinie leżakowania w marynacie mięso lub ryba są gotowe do pieczenia lub grillowania.

Jak i z czym je podawać?

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

W zależności od oliwy i dodatków w marynacie na 100 gram przypada około 150 - 330 kcal (630- 1360 kj), 4,2 - 7 g białka, 4 - 15 g węglowodanów, 11- 30 g tłuszczu

Na ciepło można je dodawać do sosów pomidorowych - np. do pizzy i spaghetti, mięs, zup. Na zimno - pokrojone do sałatek np., z rucolą, makaronem i oliwkami, wyśmienite do sera mozarella.

W sezonie zrób sam

Najlepsze do suszenia są mięsiste podłużne pomidory śliwkowe (tzw. plum tomata), mają mniej pestek. Pomidory o dużej zawartości soku raczej się nie nadają.

Warzywa myjemy, nie obieramy ze skóry, przekrajamy na pół i usuwamy sok, pestki oraz szypułki. Tak przygotowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez 2,5 do 8 godzin. Krócej, gdy chcemy pomidory zalać oliwą, dłużej, gdy zamierzamy je ususzyć i schować do woreczka.

W około połowie czasu suszenia do pomidorów dokładamy kilka ząbków czosnku (najlepiej w łupinach).Tak suszone pomidory powinny zmniejszyć się o około ćwierć objętości i nie powinny być suche na wiór, tylko elastyczne. Wysuszone wkładamy do plastikowych woreczków albo układamy w wyparzonych wcześniej słoikach i zalewamy oliwą (zwykłą lub z oliwek), przekładając pomidory czosnkiem i ziołami.

Słoiki trzymamy w lodówce, woreczki z suszem w chłodnym miejscu. Jednak najlepsze są te w zalewie - oliwa z takich pomidorów świetnie nadaje się później do sałatek.

Coś na przegryzkę

Porcja na półlitrowy słoik

Przygotowanie: 15 min.

Gotowanie: 8 min

Składniki:

  • 400 gram suszonych pomidorów,
  • oliwę z oliwek - tyle, żeby przykryć pomidory,
  • 4 filety z anchois,
  • 4 łyżki kaparów,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

    Przygotowanie:

    Słoik z zakręconym wieczkiem wyparzyć. Pomidory blanszować 4-5 minut w gotującej się wodzie, osączyć na sicie i osuszyć w serwetce. Włożyć do słoika, przekładając warstwy pomidorów anchois, kaparami i oregano. Zalać oliwą i zamknąć szczelnie. Podawać dopiero, gdy już miesiąc postoją.

    Według "Kuchni świata. Książki pełnej pomysłów." Carla Bardi i Mollie Thomson. Wydawnictwa Arti 2004.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska