Czekamy na wasze pomysły na dania - zdrowe, smaczne, ulubione, bez mięsa i z mięsem, takie jak lubicie i jakie już sprawdziliście w swojej kuchni.
Przepisy jak zwykle prosimy nadsyłać na adres redakcji: "Gazeta Lubuska", al. Niepodległości 25, 65-042 Zielona Góra z dopiskiem "przepisy kulinarne" lub na maila: [email protected]
Zachęcamy, nagrody czekają.
Ciasto kokosowe
Składniki na ciasto: 6 białek, 20 dag wiórek kokosowych, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie: ubić pianę, dodać cukier. Następnie dodać proszek do pieczenia i wiórki
kokosowe. Delikatnie wymieszać. Upiec placek.
Składniki na masę: 1/2 litra mleka, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, 4 żółtka, 3 łyżki cukru.
Przygotowanie: z tych składników ugotować budyń. Wystudzić i ucierać z kostką masła. Na upieczony placek kokosowy, rozsmarować masę. Wyłożyć na wierzchu dużą paczkę delicji biszkoptem do góry i skropić spirytusem. Na górę dodać dowolne owoce i zalać dwoma galaretkami.
Ciasteczka "Rożki piwne'"
Składniki: 1 margaryna, 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki piwa.
Przygotowanie: mąkę przesiać, pokroić w niej margarynę i wlać piwo. Zagnieść energicznie ciasto. Zawinąć w folię aluminiowa i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Jeżeli ciasto stężeje należy rozwałkować porcjami. Z każdego placuszka wykrawać krążki. Na środku położyć nadzienie (dżem, masło orzechowe, owoce). Zawijać krążki ciasta tak, by powstały rożki. Upiec.
Lukier: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, sok z cytryny, 2-3 łyżki rumu, zapach
cytrynowy.
Przygotowanie: ucierać cukier puder, dodając stopniowo sok z cytryny, rum oraz tyle wody
by utworzył się gęsta masa. Polukrować rożki, gdy ostygną. Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?