Przepisy sąjak znalazł na sobotnio-niedzielne spotkania z rodziną i znajomymi. Dziękujemy i zapraszamy do konkursu.
Owocowe stożki
Składniki:
Przygotowanie:
Truskawki opłukać, osączyć, odszypułkować, zmiksować, przetrzeć przez sito. Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki, oddzielić pestki. Brzoskwinie i plastry ananasa pokroić na kawałki, zmiksować, przetrzeć przez sito. Żelatynę wymieszać z małą ilością zimnej wody, gdy napęcznieje, odgrzać, by się rozpuściła, przestudzić, połączyć z syropem z ananasa.
Przecier truskawkowy i brzoskwiniowy rozcieńczyć syropem, doprawić do smaku. Sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem do czterech małych miseczek wlać najpierw warstwę truskawkową, a gdy zastygnie brzoskwiniową, zastudzić. Kiwi umyć, obrać, zmiksować. Deserki wyjąć z miseczek na talerz, ozdobić sosem z kiwi.
Z sałaty lodowej i truskawek
Składniki:Przygotowanie:
Umytą osuszoną sałatę rozdrobnić, wymieszać z pokrojonymi truskawkami, Z oleju, soku pomarańczowego i octu winnego przyrządzić sos. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Polać sałatkę. Przykryć, odstawić na 10 minut, by nabrała smaku. Sałatkę można urozmaicić, dodając listki melisy, smażone w cieście piwnym.
Ciasto przygotowuje się z 7 łyżek mąki, 1/3 szklanki piwa, jajka i szczypty soli. Ubite białko należy połączyć z żółtkiem, mąką, piwem oraz solą i dokładnie wymieszać. Listki melisy zanurzyć w cieście, a następnie smażyć na gorącym oleju. Odsączyć z tłuszczu.
Babka rabarbarowo-truskawkowa
Składniki:Przygotowanie:
500 g rabarbaru, 3/4 szklanki cukru, 2 goździki, 300 g truskawek, kieliszek likieru owocowego, 3 łyżki cukru pudru, polewa. Jaja ubić z cukrem. Dosypać obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać ze stopionym masłem. Przełożyć do brytfanki wysmarowanej masłem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjąć, przestudzić.
Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kawałki i wstawić na mały ogień pod przykryciem, dodając goździki. Miękki zmiksować i osłodzić. Po ostudzeniu wyłożyć na ciasto. Truskawki umyć, pokroić na plasterki, skropić likierem i rozłożyć na cieście. Udekorować polewą do lodów.
Kruche ciasto z truskawkami
Składniki:Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia i miękką "Kasię" wymieszaj mikserem, dodaj cukier, żółtka i śmietanę, a następnie rękoma szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię aluminiową i włóż na 30 minut do lodówki. Formę do tarty wysmaruj "Kasią" i oprósz mąką. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1-2 cm i wyłóż nim przygotowaną wcześniej formę. Nakłuj je widelcem i wstaw na 10 minut do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Truskawki umyj, obetnij szypułki i pokrój na ćwiartki. 1/3 truskawek wysyp na podpieczone ciasto, wyłóż na nie resztę pokruszonego w rękach surowego ciasta i wstaw ponownie do gorącego piekarnika. Piecz około 25 minut, aż ciasto się zrumieni. Na upieczone ciasto wysyp resztę truskawek i posyp cukrem pudrem.
Kornelia Szywała z Cisowa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?