Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka śledziowa z fasolą i pieczarkami - przepis

bucikinaobcasie
sxc.hu
Świąteczny konkurs Gazety Lubuskiej wciąż trwa. Na wasze przepisy czekamy do 17 grudnia.

200 g fasoli perłowej
4 płaty matjasów
2 szklanki mleka
2 jabłka
3 kiszone ogórki
1 cebula
4 łyżki marynowanych pieczarek
2 korniszony
7 łyżek majonezu
sól i pieprz do smaku

1.Fasolę dobrze opłukać, zagotować a następnie odstawić na 2 godziny (nie odcedzając). Po upływie 2 godzin ponownie zagotować fasolę (stale w tej samej wodzie) i gotować do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzić i odstawić.
2.W tym czasie płaty śledziowe włożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić na 1 godzinę.
3.Wymoczone śledzie odcedzić i pokroić w kostkę. Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę.
4.Wymieszać wszystkie składniki, dodać tyle majonezu, żeby ładnie połączył składniki, doprawić solą i pieprzem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska