Dietetycy zalecają rzeżuchę nie tylko jako witaminową odżywkę dla zdrowych, ale także jako swego rodzaju lek. Dlaczego? Rzeżucha oczyszcza krew, lecząc trądzik, a także inne dolegliwości dermatologiczne.
Wskazane jest regularne jedzenie rzeżuchy przy dolegliwościach reumatycznych, anemii, chorobie wieńcowej i zaburzeniach krążenia. Ma w sobie tyle witaminy C, co sok z cytryny. Poza tym znajdziemy w niej witaminę A, B, PP, K oraz sporo witaminy E. Warto ją również jeść bo jest bogata w sole mineralne, żelazo, magnez i chrom. Ma też bardzo dużo wapnia i ogromne ilości siarki. Poleca się rzeżuchę jako wyjątkowo ważne źródło łatwo przyswajalnego jodu. Doskonale pomaga w przezwyciężeniu wiosennego wyczerpania.
Usuwa z organizmu nagromadzone w ciągu zimy toksyny. Obniża bowiem poziom cukru we krwi, a zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki. Przydaje się także w kuracjach osób dotkniętych przypadłościami tarczycy. Usprawnia procesy przemiany materii, poprawia trawienie, zapobiega otyłości, dezynfekuje jamę ustną i drogi moczowe.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?