MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą. Przepis i zdjęcia Czytelniczki

(staw)
Fot. Monika Stępień
Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą proponuje nam według swojego przepisu Monika Stępień ze Szprotawy. Taki deser może poprawić humor w pochmurną niedzielę.

Pani Monika jest już stałą naszą korespondentką w gazetowej kuchni. Dziękujemy za sprawdzone pomysły. Nasi Czytelnicy chętnie z nich korzystają.
Zapraszamy do wspólnego gotowania. Swoje przepisy, porady kulinarne, zdjęcia przysyłajcie na skrzynkę: [email protected]
Opublikujemy je w naszym serwisie: www.gazetalubuska.pl/kuchnia
Tam znajdziecie wiele przepisów

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

Składniki: 1 kg mąki, 1 kostka margaryny, 1 kostka smalcu, 3 jajka, 3-5 dag drożdże, 150 ml letniego mleka, dwie łyżki stołowe cukru, sól, marmolada

Przygotowanie: z drożdży, cukru, mleka i kopiastej łyżki mąki robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia. Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, dodajemy miękką margarynę, miękki smalec i wbijamy jajka, na końcu zaczyn i szczypta soli. Zagniatamy ciasto. Odkrawamy kawałek, wałkujemy na okrągło. Powstały okrągły placek tniemy na 8 części (powstaje 8 trójkątów), na szerszym boku trójkąta kładziemy marmoladkę i zwijamy w rogaliki. Pieczemy na złoty kolor w temp. 170 stopni C. Po upieczeniu sypiemy obficie cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego.

Monika Stępień

Mnóstwo przepisów kulinarnych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska