Pani Monika jest już stałą naszą korespondentką w gazetowej kuchni. Dziękujemy za sprawdzone pomysły. Nasi Czytelnicy chętnie z nich korzystają.
Zapraszamy do wspólnego gotowania. Swoje przepisy, porady kulinarne, zdjęcia przysyłajcie na skrzynkę: [email protected]
Opublikujemy je w naszym serwisie: www.gazetalubuska.pl/kuchnia
Tam znajdziecie wiele przepisów
Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą
Składniki: 1 kg mąki, 1 kostka margaryny, 1 kostka smalcu, 3 jajka, 3-5 dag drożdże, 150 ml letniego mleka, dwie łyżki stołowe cukru, sól, marmolada
Przygotowanie: z drożdży, cukru, mleka i kopiastej łyżki mąki robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia. Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, dodajemy miękką margarynę, miękki smalec i wbijamy jajka, na końcu zaczyn i szczypta soli. Zagniatamy ciasto. Odkrawamy kawałek, wałkujemy na okrągło. Powstały okrągły placek tniemy na 8 części (powstaje 8 trójkątów), na szerszym boku trójkąta kładziemy marmoladkę i zwijamy w rogaliki. Pieczemy na złoty kolor w temp. 170 stopni C. Po upieczeniu sypiemy obficie cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego.
Monika Stępień
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?