Składniki
* 240 ml mleka
* 3 dag drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 40 dag mąki
* 8 dag masła
* 4 żółtka
* 1 jajko
* sół
* do posypania: kminek, mak, gruba sól, ziarna słonecznika
Przygotowanie :
Mleko lekko podgrzać. 120 ml wlać do miski i dodać do niego pokruszone drożdże oraz cukier i trzy łyżki mąki. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
Masło rozpuścić i ostudzić. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać dwa żółtka, jedno jajko, rozpuszczone masło i resztę mleka i połączyć z przygotowanym rozczynem. Starannie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na trzy koła. Placki pokroić na sześć trójkątów i zrolować rogaliki zaczynając od szerszego końca.
Pozostałe dwa żółtka rozkłócić i posmarować nim rogaliki. Posypać ulubionymi ziarnami.
Piec 15 minut w temp. 200 stopni.
Lubisz już nasz kulinarny fanpage? Zapraszamy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?