MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pyszne pierogi pod lasem

(tami)
fot. Katarzyna Chądzyńska
Domowe jedzenie z Santoczna. Przepis gorzowskiej nauczycielki.

Najpierw zbiera jagody i grzyby, potem gotuje z darów natury proste smaczne dania.
Halina Urban jest nauczycielką i mieszka w Gorzowie. W tym roku miała przejść na emeryturę, ale jak sama twierdzi, lubi tę pracę więc na razie nigdzie się nie wybiera.

Natomiast, jak tylko czas jej na to pozwala, ucieka z gorzowskiego bloku do uroczego Santoczna. Jej mąż, Stefan, wybudował tu domek letniskowy zatopiony wśród zieleni. Stąd pani Halina ma blisko do lasu, który uwielbia. Rano wsiada na rower i jedzie po grzyby lub jagody. Potem z tych darów natury powstają przepyszne potrawy, jak np. pierogi z jagodami. Mąż pani Haliny potrafi zjeść 30 na jeden raz, takie są dobre.

Goście, którzy zawitają do Santoczna częstowani są nie tylko domowymi pierogami, ale i przepysznym ciastem oraz winkiem.

Pierogi domowe z jagodami

Składniki: 1 kg mąki, 2 jajka (jedno całe, jedno żółtko), troszkę oliwy, do połączenia ciasta woda ciepła prawie gorąca, jagody zebrane rano w lesie

Wykonanie: Ze składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy, szklanką lub kubkiem wykrawamy kółeczka. Na środek nakładamy jagody, lepimy brzegi i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Z podanej ilości składników wychodzi 100 pierogów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska