Najpierw zbiera jagody i grzyby, potem gotuje z darów natury proste smaczne dania.
Halina Urban jest nauczycielką i mieszka w Gorzowie. W tym roku miała przejść na emeryturę, ale jak sama twierdzi, lubi tę pracę więc na razie nigdzie się nie wybiera.
Natomiast, jak tylko czas jej na to pozwala, ucieka z gorzowskiego bloku do uroczego Santoczna. Jej mąż, Stefan, wybudował tu domek letniskowy zatopiony wśród zieleni. Stąd pani Halina ma blisko do lasu, który uwielbia. Rano wsiada na rower i jedzie po grzyby lub jagody. Potem z tych darów natury powstają przepyszne potrawy, jak np. pierogi z jagodami. Mąż pani Haliny potrafi zjeść 30 na jeden raz, takie są dobre.
Goście, którzy zawitają do Santoczna częstowani są nie tylko domowymi pierogami, ale i przepysznym ciastem oraz winkiem.
Pierogi domowe z jagodami
Składniki: 1 kg mąki, 2 jajka (jedno całe, jedno żółtko), troszkę oliwy, do połączenia ciasta woda ciepła prawie gorąca, jagody zebrane rano w lesie
Wykonanie: Ze składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy, szklanką lub kubkiem wykrawamy kółeczka. Na środek nakładamy jagody, lepimy brzegi i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Z podanej ilości składników wychodzi 100 pierogów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?